از وقتی که انسان به جای سنگ از چوب در ساخت و سازها استفاده نمود همواره حریق وجود داشته و نسبتاً هر شهر بزرگی در دنیا حداقل یک بار کاملا در حریق سوخته. بعضی حتی بیشتر از یک بار درگیر آتش سوزی گردیدند.
مثلا شهر قسطنطنیه، استانبول امروزی، در بین سالهای ۴۰۶ تا ۱۲۰۴ میلادی حداقل ۵ بار در گیر حریق شده و هر بار نیز ساکنان آن با تلاشی وصف ناشدنی مجدد شهر را از نو ساخته و وضعیت را برای آتش سوزی بعدی فراهم کردند.
گاهی این حریق منشأ انسانی داشته و در نتیجه مبارزهها به وجود میآمد. با این وجود اکثر وقتها این رویدادها طبیعی بوده و شیوههای ساخت نامناسب، استفاده وسیع از مصالح ساختمانی قابل اشتعال، عدم استفاده پوشش ضد حریق و ناتوانی مطلق در مهار شعلههای حریق نیز مزید بر علت میشد.
اکثر این حریقها با دقت به ابعاد وسیع آنها و نقش آنها در تحولات تاریخی همچنان در ذهن بشریت باقی مانده اند. در ادامه به معرفی 10 فاجعه بزرگ آتش سوزی دنیا که مهیبترین، خانمان سوزترین و مهمترینها هستند و منشأ آنان مبارزه نبوده اشاره میکنیم.
عناوین اصلی این مطلب
1-آتش سوزی توکیو
حریق شدید توکیوی ژاپن در پی زمین لرزهای پهناور در سال ۱۹۲۳ به وقوع پیوست. حریق و زلزله به طور همزمان جان ۱۴۲ هزار نفر را گرفت و حدود ۳۸ هزار نفر مفقود شدند و همین دادههای عددی، آن را در ابتدا وسیعترین حریقهای تاریخ تصویب کرد. آتشسوزی به همراه وقوع زمین لرزه، خسارتها را تشدید میکرد و به جهت وزش گردباد در سواحل توکیو، آتش سوزی به سرعت در ناحیه گسترش یافت و حریق بزرگ و تاریخی را رقم زد.
2-آتش سوزی وسیع شیکاگو
حریق وسیع شیکاگو یکیاز مشهورترین آتشهایی میباشد که طی صد سال قبل در جهان رخ داده است. این آتش در غروب ۸ اکتبر ۱۸۷۱ به وقوع پیوست. فصل تابستان آن سال خشکسالی عجیبی در شیکاگو حکمفرما بود. با دقت به ساختمانهای چوبی زیادی که در این ناحیه وجود داشتند، شیکاگو به پیشواز سوختن میرفت.
در این حریق ۳۰۰ نفر کشته و بیش تر از ۱۷ هزار ساختمان به حجم بیشتراز ۲۰۰۰ acres در ۲۷ ویران شدند. سرمنشأ آتش سوزی مشخص نیست، با وجود این، براساس افسانهای مشهور، خاستگاه این آتش را به زنی به اسم خانم O Leary منسوب کردهاند. وی در ابتدای حریق گاوش را میدوشیده.
درپی این افسانه اینگونه آمده که گاو این زن، با لگد چراغی را که همراه او بوده پرتاب مینماید و با افتادن لامپ، حریق وسیعی شروع میشود که بزرگترین آتش سوزی در آن دوره تاریخ به شمار میرود.
امروزه پیشرفت تکنولوژی هم در پیشگیری از ایجاد آتش سوزی موثر بوده هم باعث تولید امکاناتی جهت مهار خسارات ناشی از این حادثه شده. یکی از راههای به حداقل رساندن خسارات ناشی از آتش سوزی پوشش ضد حریق است. مجموعه ما دارای کارنامهی درخشانی در زمینهی اجرای پوشش ضد حریق بوده است. در صورتی که مایل به استفاده در سازههای خود باشید میتوانید از طریق راههای ارتباطی با ما تماس بگیرید.
3-آتش سوزی وسیع لندن
در کنار آتش سوزی شیکاگو، حریق بزرگ و تاریخی لندن قرار دارد که دومین آتش سوزی بزرگ تاریخ به حساب میآید. این آتش سوزی از یک فروشگاه نانوایی و در دوم سپتامبر ۱۶۶۶ شروع شد و به مدت ۷ روز ادامه یافت. در کمال تعجب، طی این حریق هیچ مرگ و میری عنوان نشد البته بیش تر از ۱۳ هزار بنا ویران شد.
لندن نیز در آن فرصت بیشتر از چوب درست شده بود که تهدیدی برای سوختن شهر به شمار میرفت. بعد از مرمت شهر، سازندگان آن برای خودداری از بروز فجایعی شبیه آنچه رخ داده بود، از آجر و سنگ برای ایجاد بناهای نو استفاده کردند.
4-آتش سوزی گسترده روم
آتش سوزی روم در نیمههای شب ۱۸ و ۱۹ جولای سال ۶۴ پس از ولادت مسیح رخ داد که در پی وزش باد با سرعت گسترش پیدا کرد. این حریق بعد از ۶ روز تمام شد و حدود ۷۰ درصد شهر را به ویرانه تبدیل کرد. دلایل مهم بروز واقعه معلوم نیست ولی عدهای آن را تصادفی تلقی مینمایند و بعضا نیز امپراطور «نرو» یا مسیحیان را عامل حریق میدانند.
5-آتش سوزی بزرگ مسکو
ناپلئون بعد از ناکامی ارتش خود در جنگ Borodino، در سال ۱۸۱۲ میلادی به قصد غلبه بر روسیه وارد مسکو شد. البته در کمال تعجب این رهبر فرانسوی، عموم مسکو مقاومتی در قبال تجاوز نیروهای فرانسوی به روسیه نکردند. در این بین، ناپلئون گزارشهایی از حریقهای مختلف در سطح شهر اخذ کرد.
یک روز پس از این واقعه، همین حریقهای کوچک به آتشی بزرگ تبدیل شد، به نحوی که سه چهارم پایتخت روسیه در حریق سوخت و حدود ۱۲ هزار نفر کشته شدند. یکیاز فرضیههایی که برای علت این آتش سوزی عنوان شده این است که روسیه با نیروهای ارتش خود قادر به مهار حریق نشد و از این رو با آتش زدن شهر تصمیم گرفت، فرانسویها را در حریق به پا شده بسوزاند.
6-آتش سوزی گسترده کپنهاگن
حریق بزرگ کپنهاگن در شب ۲۰ اکتبر ۱۷۲۸ شروع شد و تا صبحگاه ۲۳ اکتبر در کپنهاگن دانمارک ادامه داشت. در این آتش سوزی بزرگ حدود ۷۵ درصد شهر ازبین رفت و از آن در تاریخ عالم و دانمارک تحت عنوان بزرگترین حریق ذکر شده است. شمار زیادی از مردم مسکو اموال خویش را از دست دادند. ضمن نابودی اموال و آسیبهای جسمی وارده به آدم، بخشی از میراث فرهنگی مسکو نیز در حریق سوخت.
7-آتش سوزی پهناور سان فرانسیسکو
حریق سان فرانسیسکو به زلزلهای ربط داشت که در ۱۸ آوریل ۱۹۰۶ این شهر را تکان داد. تاریخنگاران معتقدند که این زلزله یکی از شدیدترین و بزرگترین زمین لرزههای تاریخ ایالات متحده میباشد. حرفی نبودن در اطفاء آتش و ایرادات پیش روی سازمان آتشنشانی یکیاز علل هلاکت شهر بر اثر این آتش سوزی وسیع بود. آتشنشانها از دینامیت برای ساخت موانعی در مسیر رسیدن به ساختمانهای سالم و دستنخورده استفاده کردند البته درین راستا فرمانده خویش را در این زمینلرزه از دست دادند.
8-آتش سوزی وسیع نیویورک
این آتشسوزی گسترده در نبرد انقلابی در آمریکا ایالات متحده رخ داد. در فصل تابستان، افسران ارتش انقلابی به جای جنگیدن در مقابل نیروهای نظامی انگلیسی تمایل به حریق شهر گرفتند. بعد از این که این ایده به وسیله اکثری رد شد، افسران، نیویورک را ترک کردند. با وجود این، کمتر از یک هفته بعد از اشغال شهر به وسیله انگلیسیها، آتشی در شهر نیویورک صورت گرفت که ۴۹۳ منزل را به هلاکت کشاند.
9-آتش سوزی پهناور آمستردام
طی قرن پانزدهم میلادی، آمستردام درگیر دو حریق شد. اولین حریق که در سال ۱۴۲۱ و دومین آتش سوزی نیز در سال ۱۴۵۲ به وقوع پیوست. شعلههای حریق به سرعت در سطح شهر که مملو از منزلها و ساختمانهای چوبی بود، گسترش یافت. بعد از آتش سوزی سال ۱۴۵۲ که منجر هلاکت ۷۵ درصد شهر شد، فقط اجازه استفاده از چوب در نماهای جلویی و پشتی ساختمانها صادر شد تا دیگر شهر شاهد اینگونه اتفاقات ناگواری نباشد.
10-آتش سوزی بزرگ بوستون
حریق بوستون را نمیتوان با آتش سوزیهای گرانقدر تاریخ که سبب نابودی انسانها و ساختمانهای فراوانی گردیده، مقایسه کرد. ولی این آتش سوزی یکی از پرهزینهترین حریقهای تاریخ ایالات متحده و یکی از بزرگترین حریقها در دنیا است که بالاترین خسارت مالی را به بار آورده. این آتش در سال ۱۸۷۲ در مرکز شهر بوستون گسترش یافت و منجر هلاکت بخشهای مالی، ساختمانهای اداری و فروشگاهها و بیکارشدن صدها نفر و مرگ ۲۰ نفر شد.