مهم ترین کارها برای پیشگیری از آتس سوزی در منزل و محل کار

رعایت این 6 توصیه ایمنی از آتش سوزی جلوگیری میکند!

مهم ترین کارها برای پیشگیری از آتس سوزی در منزل و محل کار

()
  • در منزل خود آشکارساز دود و سیستم اعلام حریق نصب کنید.
  • یک کپسول آتش‌ نشانی به همراه پتوی نسوز در مکانی مناسب و قابل دسترس قرار دهید.
  • به طور مرتب با اعضای خانواده خود در مورد نحوه مقابله با آتش‌ سوزی و تخلیه اضطراری منزل صحبت کنید.
  • کودکان را از خطرات آتش‌ سوزی آگاه کنید و به آنها آموزش ‌های لازم را ارائه دهید.
  • از نگهداری مواد شیمیایی و خطرناک در منزل و محل کار خودداری کنید.
  • در هنگام سفر، از خاموش بودن تمام وسایل برقی و گازی اطمینان حاصل کنید.
  • شماره تلفن آتش ‌نشانی (125) را در مکانی قابل دسترس یادداشت کنید.

انجمن-ملی-حفاظت-از-آتش-چیست-و-چه-میکند؟

جلوگیری از آتش سوزی

اهمیت ایمن‌سازی خانه‌ها و ساختمان‌ها در مقابل آتش‌سوزی امروزه بیش از همیشه مورد توجه قرار می‌گیرد. آتش‌سوزی یکی از شایع‌ترین و خطرناک‌ترین حوادث است که سالانه در خانه‌ها، آپارتمان‌ها و ساختمان‌های مختلف رخ می‌دهد.

خسارات جانی و مالی که این حادثه می‌تواند به دنبال داشته باشد، قابل توجه است. به خصوص در برج‌های بلند و آسمان ‌خراش‌ها که خطر آتش‌سوزی در آن‌ها بیشتر است. ایمن‌سازی مناسب خانه‌ها و ساختمان‌ها باعث کاهش خطرات احتمالی آتش‌سوزی و حفاظت از جان و مالکیت افراد می‌شود. بنابراین، اهمیت این موضوع و دقت در اجرای آن امری ضروری است.

House fire

آتش‌سوزی یکی از خطراتی است که می‌تواند به هر خانه و مکانی وارد شود. این خطر ممکن است به دلیل نداشتن ایمنی کافی یا یک سهل ‌انگاری کوچک رخ دهد. به همین دلیل، برای جلوگیری از بروز آتش‌سوزی در خانه و جلوگیری از خسارات جبران ‌ناپذیر، باید تمهیداتی انجام داد. داشتن آمادگی روبه‌رو شدن با آتش‌سوزی و رعایت اصول ایمنی می‌تواند به طور قابل‌توجه‌ای از وقوع خسارات جلوگیری کند.

درباره آتش سوزی بیشتر بخوانید: سیستم اطفاء حریق گازی چیست

1- نصب نمودن سنسورهای حساس به دود

برای ایمنی خانه در برابر حریق، نصب سنسورهای حساس به دود ضروری است. این سنسورها تشخیص دود را در خانه به ما می‌دهند و ما را پیش از وقوع حادثه هشدار می‌دهند. بنابراین، استفاده از این امکانات برای هر فردی ضروری است تا از رخداد حوادث غیرمنتظره جلوگیری کند.

نمودن سنسورهای حساس به دود

برای اطمینان از عملکرد صحیح سنسورها، آن‌ها باید به طور دوره‌ای تست شوند. هنگام نصب سنسورها، باید مطمئن شویم که صدای هشدار آن‌ها از داخل اتاق‌ها قابل شنیدن است. در صورت استفاده از باطری، باید به طور منظم آن را بررسی و در صورت نیاز تعویض کنیم.

2- دقت لازم به وسایل منزل یا محل کار

آگاهی از مکان قرارگیری صحیح وسایل خانه یا محل کار بسیار مهم است؛ زیرا این امر می‌تواند خطر ایجاد آتش‌سوزی را کاهش دهد. بخصوص لوازم آشپزخانه باید با دقت بیشتری قرار داده شوند. آمارهای جهانی نشان می‌دهد که بیشترین تعداد آتش‌سوزی‌ در خانه‌ها از آشپزخانه شروع می‌شود و به سرعت به سایر بخش‌های منزل گسترش می‌یابد. بنابراین، یک بی‌احتیاطی کوچک در مورد قرارگیری لوازم آشپزخانه می‌تواند منجر به یک آتش‌سوزی بزرگ و غیرقابل کنترل شود. بنابراین، برای حفظ ایمنی در خانه یا محل کار، بهتر است لوازم منزل را با دقت و وسواس بیشتری چیدمان کنیم.

Fire at home

3- رعایت کردن اصول ایمنی در اتاق خواب

در اتاق‌خواب، رعایت اصول ایمنی برای پیشگیری از آتش‌سوزی بسیار مهم است. انتخاب صحیح فرش، تشک و سایر وسایل اتاق‌خواب از الیافی که ضد اشتعال هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است. الیافی که در تهیه این وسایل استفاده می‌شود نباید به دما و حرارت حساس باشند و در مقابل آتش واکنش نشان دهند. با رعایت این موارد، می‌توان از احتمال وقوع آتش‌سوزی در اتاق‌خواب جلوگیری کرد و ایمنی را بهبود بخشید.

سیگارکشیدن در تختخواب هرگز توصیه نمی‌شود؛ زیرا می‌تواند منجر به آتش‌سوزی ناگهانی شود، اما علاوه بر این مسئله، استفاده از بخاری مناسب در اتاق‌خواب نیز بسیار مهم است. باید لوله‌های بخاری را به منظور اطمینان از انتقال صحیح دود بررسی کنیم. بخصوص بخاری‌های دیواری باید مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا آتش‌سوزی و اتفاقات ناگوار می‌تواند نتیجه‌ای از نشست دود در اتاق باشد.
حفظ نمودن ایمنی در اتاق نشیمن

کردن اصول ایمنی در اتاق خواب

در انتخاب رنگ و کاغذ دیواری برای خانه‌مان، باید به مواردی مانند کیفیت رنگ و واکنش آن به حرارت توجه کنیم. به خصوص در بخش‌هایی از خانه که شومینه یا بخاری در آن قرار دارد، بایستی از موادی استفاده کنیم که در برابر گرما و حرارت مقاوم باشند.

همچنین، برای جلوگیری از احتمال پرتاب جرقه‌های آتش به بیرون از شومینه، بهتر است جلوی آن را با حفاظی مناسبی بپوشانیم، اما باید به خاطر داشته باشیم که هیچگاه مواد و اجسام اشتعال‌زا را نزدیک به بخاری و یا شومینه قرار ندهیم؛ زیرا این اجسام با کمترین حرارتی که به آن‌ها وارد شود، به سرعت آتش می‌گیرند و خطرات جبران‌ناپذیری را به همراه دارند.

درباره آتش سوزی بیشتر بخوانید: لوله کشی آتش نشانی در ساختمان

4- عدم وجود مونوکسید کربن در منزل

برای حفظ ایمنی خانه در برابر حریق، اهمیت جلوگیری از نشت مونوکسید کربن در خانه بسیار مهم است. مونوکسید کربن یک گاز بی رنگ و بدون بو است که ناشی از سوختن مواد کربنی می‌شود. این گاز بسیار خطرناک است و می‌تواند باعث مسمومیت و حتی آتش‌سوزی شود.

Carbon

به خصوص زمانی که از شومینه یا اجاق گاز استفاده می‌کنید، خطر مسمومیت و آتش‌سوزی بیشتر می‌شود. بهترین راه برای پیشگیری از این مشکلات استفاده از سنسورهای دوگانه است که میزان دی اکسید کربن و مقدار دود را در فضا تشخیص می‌دهند. این اقدامات می‌تواند به حفظ ایمنی خانه و جلوگیری از حوادث ناگوار کمک کند.

5- رفع نقص اتصالات برقی

یکی از اصلی‌ترین عوامل بروز آتش‌سوزی در منازل، نقص در اتصالات لوازم برقی و مشکلات در کنتورهای برقی است. برای کاهش خطر آتش‌سوزی و جلوگیری از وقوع خسارت‌های جدی، باید به طور منظم اتصالات برقی را بررسی و نقص‌های آن‌ها را برطرف کنیم.

گروه آتش سوزی E

وجود دودکش پر شده، اتصال نادرست سیم‌های لوازم برقی و استفاده از آن‌ها در ساعات پرمصرف از جمله مواردی هستند که می‌توانند باعث بروز آتش‌سوزی شوند. بنابراین، اهمیت چک کردن و رفع نقص‌های اتصالات برقی را نباید نادیده گرفت.

6- وجود مواد اشتعال زا در برخی گلدان‌ها

استفاده از خاک‌ها و کودهای حاوی مواد اشتعال‌زا برای گلدان‌های خانگی یک موضوع مهم و حساس است که بسیاری از ما ممکن است درباره آن آگاهی کافی نداشته باشیم. بعضی از خاک‌ها و کودهایی که معمولا در گلدان‌ها استفاده می‌شوند، حاوی موادی مانند بنزین و رنگ هستند که در برابر نور خورشید و حرارت بسیار حساس هستند و می‌توانند واکنش نشان دهند.

Fire at home 2

بنابراین، باید همیشه از این مواد اجتناب کرده و سیگار را هرگز در خاک گلدان خاموش نکنیم. همچنین، باید لوازم اضافی مانند ابزارها و وسایل نگهداری گلدان را در جایی خنک و خشک نگهداری کنیم تا احتمال واکنش با مواد اشتعال‌زا کاهش یابد. در ضمن، مواد اشتعال‌زا همچنین باید در ظروف اصلی خود نگهداری شوند تا خطرات احتمالی کاهش یابد.

درباره آتش سوزی بیشتر بخوانید: حین کدام حوادث میتوانیم از آتش نشانی کمک بگیریم

نکات ایمنی برای جلوگیری از آتش سوزی

در منزل : آشپزخانه

  • هنگام آشپزی، مراقب شعله‌ ها باشید و هرگز از اجاق گاز بدون نظارت استفاده نکنید.
  • از شعله ‌پخش ‌کن مناسب برای ظروف خود استفاده کنید.
  • چربی ‌ها و روغن ‌های داغ را به طور کامل خنک کنید و سپس در ظروف مناسب نگهداری کنید.

A fire in the kitchen

  • از دستمال‌ های پارچه ‌ای برای تمیز کردن اجاق گاز و فر استفاده نکنید.
  • ملزومات برقی را از رطوبت و آب دور نگه دارید.
  • در صورت بروز آتش ‌سوزی کوچک، از کپسول آتش ‌نشانی یا پتوی نسوز استفاده کنید.

در منزل : سیستم‌ های گرمایشی

  • شومینه، بخاری و سایر سیستم ‌های گرمایشی را به طور مرتب توسط متخصصان بررسی و سرویس کنید.
  • از قرار دادن مواد قابل اشتعال در نزدیکی سیستم‌ های گرمایشی خودداری کنید.

Heating appliances catch fire

  • از مسدود شدن دودکش ‌ها و لوله ‌های بخاری جلوگیری کنید.
  • هنگام استفاده از بخاری‌ های گازی، از تهویه مناسب محیط اطمینان حاصل کنید.

نکات تکمیلی جلوگیری از آتش سوزی

مراقبت و احتیاط در استفاده از شمع‌ها و سیگار در خانه امری ضروری و حیاتی است. در این راستا، لازم است که شمع‌ها را در جایگاه مخصوص به خود قرار داده و در هنگام خواب یا خروج از خانه آن‌ها را خاموش کنیم. همچنین، باید به خاطر داشت که شمع را در مجاورت اشیاء و لوازم اشتعال‌زا مانند پتو و حوله روشن نکنیم.

بهتر است سیگار را هرگز در داخل خانه نکشیم و برای این کار به بالکن، حیاط یا لب پنجره برویم تا دودها به خوبی خارج شود. همچنین، سیگار را در مجاورت مواد اشتعال‌زا خاموش نکنیم و کابل‌های برق قدیمی و آسیب‌دیده را به شکل اصولی تعویض کنیم. این اقدامات ساده می‌تواند در جلوگیری از وقوع حوادث آتش‌سوزی و حفاظت از سلامتی خود و دیگران موثر باشد.

گروه-بندی-آتش-سوزی

به منظور جلوگیری از وقوع حوادث آتش‌سوزی در خانه، بهتر است از در دست قرار دادن وسایل آتش‌زا مانند کبریت و فندک برای کودکان خودداری کنید. بسیاری از لوازم موجود در خانه، اغلب قابل اشتعال هستند و بهتر است آن‌ها را دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار داده تا احتمال وقوع آتش‌سوزی کاهش یابد.

همچنین، بهتر است تمامی وسایل گرمایشی خانه را سالانه چک کنید تا به طور صحیح عمل کنند. از جمله اقدامات ایمنی دیگر، اسناد و مدارک مهم را در مجاورت مواد اشتعال‌زا قرار ندهید و سعی کنید از هرکدام از آن‌ها، حداقل یک کپی آماده داشته باشید. همچنین، به کودکان بیاموزید که در صورت وقوع آتش‌سوزی بلافاصله با شماره ۱۲۵ تماس بگیرند تا به سرعت به کمک برسند.

درباره آتش سوزی بیشتر بخوانید: بررسی آتش سوزی ساختمان پلاسکو

نکات مهم برای جلوگیری از آتش سوزی در محل کار:

  • خاموش کردن وسایل برقی در انتهای روز: برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد یا خرابی و ایجاد آتش سوزی، تمام وسایل برقی را در پایان هر روز خاموش کنید.
  • توزیع صحیح بار مدارهای الکتریکی: از بار گذاری بیش از حد مدارهای الکتریکی که می‌ تواند باعث اتصالی، جرقه و آتش سوزی شود، خودداری کنید.
  • رفع عیوب و مشکلات شبکه الکتریکی: به محض مشاهده هرگونه نقص یا مشکل در سیستم برق، مانند سیم‌ های آسیب‌ دیده، برای رفع آن اقدام کنید.
  • کاهش مواد قابل اشتعال: فضای کار را از مواد و زباله‌ های قابل اشتعال مانند کاغذ و پلاستیک عاری نگه دارید.
  • محدود کردن سیگار کشیدن: فقط در مناطق مشخص شده سیگار بکشید و از خاموش شدن کامل آن قبل از رها کردن مطمئن شوید.

Fire at work

  • نگهداری و مراقبت از تجهیزات: به طور منظم ماشین آلات و تجهیزات را بررسی و سرویس کنید تا از گرم شدن بیش از حد و جرقه‌ های اصطکاکی جلوگیری شود.
  • دسترسی آسان به پنل‌ های کنترل الکتریکی: هیچ مانعی را در جلوی تابلوهای برق قرار ندهید تا در مواقع اضطراری دسترسی به آنها آسان باشد.
  • آگاهی از خطرات مواد شیمیایی: در صورت استفاده از مواد شیمیایی در محل کار، از آنها به طور صحیح و با احتیاط استفاده کنید و آنها را به درستی ذخیره کنید.
  • تجهیزات اطفای حریق: از وجود تعداد کافی خاموش کننده آتش نشانی مناسب در محل کار و آگاهی کارکنان از نحوه استفاده از آنها اطمینان حاصل کنید.
  • عدم مسدود کردن سیستم‌ های ایمنی: هرگز سیستم‌ های اسپرینکلر، آشکار ساز های دود و دود را مسدود نکنید.

بعد از آتش سوزی منازل چه اقداماتی لازم است؟

  • در وهله اول اگر در محل آتش سوزی هستید، فورا محل را ترک کنید و به مکانی امن بروید.
  • اگر کسی مجروح شده است، با اورژانس (115) تماس بگیرید.
  • در صورت استنشاق دود، به هوای تازه بروید و از ماسک استفاده کنید.
  • حتی اگر آتش خاموش شده باشد، با آتش نشانی تماس بگیرید تا از وجود هرگونه خطر پنهان اطمینان حاصل کنید.

Firefighters putting out the fire in the Plasko building

  • به ماموران آتش نشانی اطلاعات کامل در مورد محل آتش سوزی، نوع و شدت آن را ارائه دهید.
  • از ورود به قسمت‌ های آسیب‌ دیده منزل خودداری کنید.
  • تا زمانی که منزل شما توسط متخصصان ایمن سازی نشده است، به آن باز نگردید.
  • در صورت مشاهده هرگونه علائم مسمومیت با دود، مانند سرگیجه، تهوع، سردرد و تنگی نفس، فورا به پزشک مراجعه کنید.

جمع بندی

در صورت وقوع حادثه آتش‌سوزی در خانه، آگاهی از کارهایی که باید در آن لحظه انجام دهید، می‌تواند به شما کمک کند تا از میزان خسارت و استرس ناشی از این حادثه کاسته شود. به طور معمول، گذراندن دوره‌های آموزش امداد و نجات می‌تواند به شما یاد بدهد که چگونه بهترین رفتار را در مواجهه با آتش‌سوزی انجام دهید.

این آموزش‌ها به شما می‌آموزند که چگونه از نقاط خطرناک خارج شده، با استفاده از ابزارهای امدادی آتش را مهار کنید و در صورت لزوم، شهروندان دیگر را نیز از خطرات جانی نجات دهید. با داشتن این آموزش‌ها، شما می‌توانید در شرایط اضطراری بهترین تصمیم را بگیرید و خسارت‌های جانی و مالی ناشی از آتش‌سوزی را به حداقل برسانید. همچنین استفاده از پوشش ضدحریق در منزل یا محل کار و کارخانجات، می‌تواند از بروز خسارت‌های احتمالی جلوگیری کند.

wildfire 1

پوشش ضد حریق، یک پوشش مخصوص است که روی اجزای تشکیل دهنده سازه یا اعضای ساختمان اعمال می‌شود تا در صورت بروز آتش سوزی احتمالی، از فروپاشی سازه در اثر حرارت بالای ناشی از شعله‌های آتش جلوگیری کند. این عایق زمان وقوع آتشسوزی، دمای اعضای سازنده بنا را کنترل کرده و از افزایش سریع و بیش از حد دما که می‌تواند باعث تخریب سازه در یک لحظه شود، پیشگیری میکند. شرکت آذر ایستا با حدود یک دهه تجربه در اجرای انواع پوشش‌های ضد حریق معدنی، رنگ و مصالح میتواند مشاور و مجری خوبی برای پروژه‌های شما باشد.

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up