عناوین اصلی این مطلب
آتش از چه زمانی و چگونه همراه انسان شد؟
برای این که بدانیم آتش از چه زمانی و چگونه همراه ما میباشد باید به مطالعه در زمان های خیلی قدیم بپردازیم. پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید. آتش، عنصر بسیار مهمی در زندگی بشر از همان ابتدای پیدایش بوده است. به طوری که اکثر کشفیات و اختراعات خود را با کمک این عنصر ساخت.
اگر چه آتش در ابتدای پیدایش بشر فقط از طریق برخورد دو سنگ بهم، برخورد رعد و برق با مواد آتشزا و… با مواد اولیه ساده بوجود میآمد، ولی امروزه به دلیل پیشرفت انسان و کشف و استفاده از کانی و عناصر شیمیایی جدید ما شاهد وجود مواد آتشزای بسیاری در اطراف خود هستیم.
شاید از یک طرف این مواد راحتی و سرعت را به زندگی ما بخشیده باشند، اما گاها همین مواد میتوانند خسارات جبران ناپذیر و سختی به بار بیاورند. در نتیجه آتش هم کمک کننده به بشریت بوده و هم میتواند باعث آسیب و ضربه شود.
شرکت آذر ایستا پدرام سازه در افزایش ایمنی زندگی مردم در زمینه اجرای پوشش ضد حریق فعالیت دارد که در صورت نیاز میتوانید از طریق همین سایت درباره قیمت پوشش ضد آتش کسب اطلاع کنید. همچنین از دیگر مقالات سایت ما در خصوص پوشش عایق حریق نیز میتوانید در جهت افزایش آگاهیتان استفاده نمایید.
تاریخچه کشف آتش
شواهدی از برپا شدن آتش سوزی در بیشتر از یک تا یک و نیم میلیون سال پیش در آفریقای جنوبی و حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار سال پیش در اسرائیل وجود دارد ولی با دقت به روباز بودن این بخشها ممکن است این آتشها حاصل صاعقه باشند.
به این شیوه که وقتی صاعقهای منجر به بوجود آمدن آتش شده و انسان ها تا پیش از خاموش شدن آن آتش بوسیله یک تکه چوب یا برگهای خشک این آتش را به جای دیگری منتقل کردند و به همین روش نگذاشتند که این آتش خاموش شود.
در سال ۲۰۱۲ بقایای آتشی که نزدیک به یک میلیون سال پیش روشن شده بود پیدا شد. این آتش در غاری در آفریقای جنوبی توسط اجداد انسان درست شده بود. البته مدارک از وجود یک نظام پخت و پز غذا که شامل آتش، آتشدان و اجاق شود به حدود ۴۰۰ هزار سال گذشته برمیگردد.
انسان های اولیه چگونه آتش روشن کردند؟
آدمها برای اینکه این شعله سوزان را از دست ندهند، سعی کردند که خودشان بتوانند آتشی روشن کنند. تا این که به طور اتفاقی فهمیدند که از سابیدن یک چوب به روی چوب دیگر و با تولید گرما، آتش به وجود میآید و یا اینکه با کشف کردن سنگهایی خاص (سنگ چخماخ) توانستند با به هم کوبیدن این نوع سنگها جرقه تولیدکنند و بوسیله برگهای خشک شده که جمع کرده بودند، توانستند خودشان آتش درست کنند.
چرا کشف آتش زندگی بشر را تغییر داد؟
با کشف آتش گروههاى بشر در روى کره زمین پیشرفت بیشترى پیدا کردند، و از مناطق گرم مهاجرت کرده، و بسوى سرزمینهاى معتدل و سرد کوچ کردند. آتش به بشر در فرار از سوز و سرما و رهایى از اسارت محیط طبیعى کمک کرد.
روشنایى آتش در شب باعث تسلط انسان بر مناطق بیشترى شد و حیوانات وحشى و خشن را از دور و اطراف وی فرارى داد. آتش باعث پختن و هضم بهتر خوراک شد. مدتى بعد بشر توانست او را از جایى به جاى دیگر منتقل کند و از تبعیت مطلق غرایز، یعنى خوی حیوانی، بیرون بیاید و به خودسازى و زایش فرهنگى بیشترى بپردازد.
کشف آتش در چه حوزه هایی تأثیری گذاشت؟
تاثیرکشف آتش در خوراک
انسان ها پیش از کشف آتش از ریشه و برگها و میوههای درختان و تخم پرندگان استفاده میکردند. البته پس از کشف کردن آتش از غذاهای گوشتی هم استفاده کردند. بشر از آتش برای گرم کردن خویش، روشنایی و پخت گوشت و بعد از مدتی هم برای ساختن ظروف سفالی استفاده کرد.
پختن غذا تاثیر بسزایی در پرورش و تکامل بشر داشت. آتش سبب شد تا مواد غذایی نپخته را پخته و به راحتی مصرف کنیم. اگر به خاطر غذای پخته نبود، یک فرد معمولی باید در طی روز حدود پنج کیلوگرم مواد نپخته مصرف میکرد تا کالری لازم برای بقا را بدست آورد. این مدت زمان یعنی 6 ساعت در روز را صرف جویدن کنیم. همین صرفه جویی در زمان باعث پیشرفت بشر شد.
اثر کشف آتش در مسکن
مهاجرت از بخشهای گرمسیر به بخشهای خنک و سرد با پیدایش آتش امکان پذیر شد. انسان از محدودیتی که در آن قرار داشت رهایی پیدا کرد و توانست مکان های بهتری برای زندگی پیدا کند. همینطور با استفاده از آتش، گِلی که از خاک بدست میآمد سفت و استوار میشد و انسان توانست از این تبدیل برای ساخت منزل و مسکن استفاده کند. البته هم امروز و هم آن زمان خطرات ناشی از حضور آتش در زندگی ما قابل چشم پوشی نبود. حتی امروز این حوادث ناشی از رعایت نکردن اصول ایمنی بیشتر شده.
تاثیر کشف آتش در امنیت
رهایی از ظلمات شب، پیدایش وسیلهای برای گرم کردن، ساخت وسایل گوناگون دفاعی و شکاری با استفاده از آتش همه سبب افزایش امنیت انسان بدوی شد.
اثر کشف آتش در ابزار و وسایل
آتش در تغییر شکل و کیفیت مواد وسیلهای ضروری و مهم است. تبدیل ساختههای گلی به سفالی، زمینه را برای فراگیری صنایع جدیدی که نیازمند استفاده از فلزات بود، مهیا کرد. اول به ذوب فلزاتی مانند مس و قلع پرداختند و بعد از آن آهن را کشف و آن را بوسیله آتش ذوب کردند. استفاده از فلزات در وسایل و ابزارآلات یکی از اصلیترین تاثیرات آتش بر زندگی انسان از آغاز تا کنون بوده است.
نبود آتش، چه تاثیری روی زندگی انسان میگذارد؟
آتش نقش بسیار مهمی در زندگی انسانهای نخستین گذاشت و باعث پیشرفت سریعتر آنها شد. بعد از کشف آتش، انسانها به موارد مختلفی که در آنها میتوانند از آتش استفاده کنند، فکر کردند. ابداع کاربردهای جدید آتش، باعث شد انسان به تفکر بیشتر، خلاقیت و پیدا کردن راههای جدید برای استفاده از آتش جهت آسانتر کردن زندگی بپردازد و در یک کلام زمینهساز پیشرفت روز افزون بشر شد. آیا تا به حال فکر کردهاید که اگر بشر آتش را کشف نکرده بود، زندگی امروزش چگونه بود؟
اگر در طول زندگی بشر آتش کشف نمیشد، انسانها نمیتوانستند از سرمای سخت بعضی دورهها مثل عصر یخبندان جان سالم به در ببرند. اگر آتشی نبود، در خیلی از موارد نمیتوانستند حیوانات وحشی را از خود دور کنند. آتش در زندگی یکجا نشینی انسان هم بسیار اهمیت داشت و انسانها به لطف نور و گرمای آتش بود که توانستند در یک مکان ثابت زندگی کنند.
آتش به انسان کمک کرد غذاهای بسیار متنوعی درست کند. اگر آتش نبود، نه تنها خوردن گوشت، بلکه بسیاری از غذاهای متنوع گیاهی و ترکیب غذاهای گیاهی با گوشت هم غیر ممکن میشد. آتش بود که به انسان کمک کرد حرارت لازم برای پخت غذا به شیوههای مختلف و یا فراوری غذاها را داشته باشد. اگر آتش نبود، سبد غذایی بشر به چند میوه و گیاه فصلی محدود میشد و تنوع فوقالعاده زیاد امروزی وجود نداشت.
اگر آتش نبود، انسانها از همان روزهای ابتدایی زندگی در دنیا نمیتوانستند راهی برای استفاده از فلزات پیدا کنند. در نتیجه بشر نمیتوانست ابزار فلزی پیشرفتهتری برای شکار و پس از آن برای کار در مزرعه یا نیازهای مختلف زندگی خودش درست کند.
انسانها به تجربه دریافتند که با آتش و گل میتوانند آجر و سفال درست کرده و از آن برای ساخت خانه و ظروف خود استفاده کنند. بدون آتش، این مرحله مهم از تمدن بشری امکانپذیر نبود و راه انسان برای پیشرفت به سمت خانه سازی و خلق ظروف کاربردی در زندگی بسته میشد.
آیا آتش در زندگی امروز بشر هم همین قدر مهم است؟
با این که بشر در عصر حاضر و با این حجم از پیشرفت و امکانات زندگی میکند، اما هنوز هم در بسیاری از زمینهها به آتش و شعله نیاز دارد. در زندگی بشر امروزی، هنوز هم بسیاری از فعالیتها و خدمات، مستقیم یا غیرمستقیم به استفاده از آتش وابسته است. یکی از بارزترین مثالها در این مورد، تاسیسات گرمایشی در ساختمان هاست. در خیلی از خانهها همچنان از بخاریها و آبگرمکنهای گازسوز برای گرم کردن هوا و آب با کمک شعله، استفاده میشود. پکیجها و موتورخانهها هم از آتش برای کارکرد خود استفاده میکنند.
در کارگاهها و کارخانجات هم بطور گسترده از آتش استفاده میشود. کورهها کاملا وابسته به آتش و حرارت ایجاد شده توسط آن هستند. صنایع ذوب و شکلدهی فلزات، پتروشیمی، کارخانجات فراوری مواد غذایی و بسیاری از نمونههای دیگر در صنعت را میتوان نام برد که آتش در آنها کاربرد دارد. حتی برای جلوگیری از خطرات ناشی آتشسوزی، بشر امروزی پوشش ضد حریق را ابداع کرده که نقش مهمی در مقاومت مصالح ساختمانی در برابر حرارت بالا دارد.