عناوین اصلی این مطلب
سیستم اطفا حریق سقفی
سیستم اسپرینکلر یا آب پاشنده، به صورت یک آب پاش متصل به سیستم لوله کشی آب شهری در ساختمان که در زمان حریق به وسیله ی رسیدن دما به حد معمولی که طراحی شده است عمل می کند. هر آب پاش به وسیله ی یک حباب شیشه ای حساس به گرما با یک اتصال فلزی دو طرفه همراه با آلیاژ قابل حریق بسته می شود. و جریان آب را هنگام حریق کنترل می کند.
هر نوع اسپرینکلر به طور مستقل هنگامی که درجه حرارت از پیش تعیین شده به دست آید، فعال می شود. در نتیجه این نوع سیستم اطفا حریق ساختمانی در نزدیکی آتش فعال می شود. و عموما هم، همان نقطه ای که دچار آتش سوزی شده است را خاموش می کند.
این نوع سیستم اطفا حریق، به وسیله ی پاشش آب حریق را تا حدودی کنترل و سرکوب می کند. و عموما زمان هایی که آتش نشانان قادر به فراهم کردن جریان آب مناسب نیستند از این دستگاه استفاده می شود. و کمک می کند به کاهش سرعت گرما در حریق قبل از مداخله ی دستی اطفا حریق.
انواع اسپرینکلر
اسپرینکلر سیلابی
در این نوع سیستم، همه ی اسپرینکلر ها از انوع باز هستند و آب در پشت شیر کنترل اتوماتیک نگه داشته می شود. که در زمان آتش سوزی سیستم اعلام توسط ارسال سیگنال باعث باز شدن شیر کنترل می شود. که در نهایت آب به سیستم وارد شده و از تمامی آن ها خارج می شود و سرعت تخلیه در این سیستم نسبت به بقیه بسیار بالا است.
اسپرینکلر تر
در این نوع سیستم، آب با فشار زیاد تا پشت اسپرینکلر ها وجود دارد و در زمان آتش سوزی با افزایش دما حباب شیشه ای دهانه اسپرینکلر را می شکند و سپس آب تخلیه می گردد.
اسپرینکلر خشک
در اسپرینکلر خشک از هوای فشرده درون لوله ها استفاده می شود. و زمانی که فعال می شود. هوای فشرده تخلیه و سپس باعث افت فشار درون لوله ها می گردد، که باعث باز شدن شیر سیستم و ورود آب به شبکه ی لوله کشی و تخلیه می گردد. این نوع سیستم نسبت به سیستم تر سرعت عمل پایین تری دارد، و در صورتیکه با افت فشار آب مواجه شویم، باید از کلید خودکار و پمپ کمکی استفاده کنیم.
اسپرینکلر پیش عملگر
در زمان آتش سوزی، با ارسال سیگنال باعث باز شدن شیر کنترل و ورود آب می شود. در این سیستم ارسال سیگنال مستقیما از دتکتور صورت نمی گیرد. و تجهیزات سیستم اعلام حریق به وسیله کنترل مرکزی به شیر کنترل سیستم فرمان می دهد. این نوع سیستم اعلب در مکان هایی که به عنوان مثال دارای تجهیزات الکتریکی یا امثال آن وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرد زیرا عموما آب روی این نوع تجهیزات تاثر یو دارد و بعد از اطفا حریق باعث خراب شدن تجهیزات می شود.
درباره سیستم های اطفا حریق بیشتر بخوانید: سیستم اطفا حریق واترمیست
اجزای اسپرینکلر
قاب اسپرینکلر
به ساختار و بدنه ی کلی اسپرینکلر قاب می گویند، و بقیه ی اجزای سیستم روی قاب قرار می گیرد.
اتصال حرارتی
اتصال حرارتی، یکی دیگر از بخش های اسپرینکلر است. که عموما از دو نوع حباب شیشه ای و اتصال زود گداز ساخته می شود و دو کار مهم را انجام می دهد: تشخیض حریق و کنترل جریان آب
مایع حباب
وسط اسپرینکلر ها داخل یک محفظه ی استوانه ای شکل، مایعی رنگی وجود دارد. که این رنگ به نوع اسپرینکلر برای هر درجه حرارت بستگی داد، متفاوت است. که تفاوت رنگ ها را به صورت خلاصه توضیح می دهیم
- بنفش: عموما حباب هایی با مایع رنگ بنفش، برای دمای 182 درجه سانتی گراد طراحی شده است.
- زرد: این رنگ برای دمای 79 درجه مناسب است.
- آبی: این رنگ برای دمای 141 درجه سانتی گراد طراحی شده است.
- سبز: این رنگ برای 93 درجه سانتی گراد مناسب است.
- قرمز: این رنگ برای دمای 68 درجه سانتی گراد طراحی شده است.
- نارنجی: این رنگ برای دمای 57 درجه سانتی گرا مناسب می باشد.
مزایا اسپرینکلر
صرفه جویی در زمان اطفا حریق
علاوه بر این که عملکرد خود اسپرینکلر (آب پاشنده) به این صورت است که حداقل پنج دقیقه طول می کشد تا یک زنگ هشدار را ثبت کند. و خود به صورت آب پاش عمل می کند تا زمانیکه نیروهای آتش نشانی برسند، و همین زمان اندک در آتش سوزی هم نیز بسیار با ارزش است، زیرا هر چه زمان بیشتری طول بکشد خسارت بیشتری وارد می شود.
از نظر مالی موثر است
اسپرینکلر علاوه بر این که هزینه های بیمه را نیز کاهش می دهد. هزینه ی نصب پایینی به نسبت بقیه سیستم های اطفای حریق دارد. و کارکرد این سیستم نیاز به الکتریسیته و به تبع آن باطری هم ندارد. و در زمان آتش سوزی هزینه ی آن در طول مدت قابل بازگشت است.
هزینه بیمه را کاهش می دهد
نصب این نوع اطفای حریق برای هر محلی، به خصوص اماکن مسکونی هزینه ی بیمه را کاهش می دهد. و از آنجایی که در زمان حریق هزینه خساسرات ناشی از آتش سوزی را کاهش می دهد و در نتیجه حق بیمه را 20 درصد کاهش می دهد. امیدواریم این مطلب مفید بوده باشد.