سیستم اطفا حریق آیروسل چیست، چه کاربردی دارد و چطور کار میکند؟

سیستم-اطفاء-حریق-آیروسل

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

سیستم اطفا حریق آیروسل چیست، چه کاربردی دارد و چطور کار میکند؟

()

سیستم اطفا حریق آیروسل چیست؟

سیستم اطفا حریق پودری یا هواپخش (آیروسل) مثالی از سیستم‌های اطفای آتش سوزی می‌باشد که جایگزین سیستم اطفای آتش سوزی هالون 1301 و سیستم اطفاء حریق کربن دی اکسید CO2 پرفشار است. این سیستم مشابه سیستم اطفای آتش گازی یا سیستم اطفای آتش سوزی شیمیایی خشک بر پایه ذرات می‌باشد.

Untitled 2در سیستم اطفای آتش سوزی آیروسل از ذرات بسیار ریز جامد و مواد گازی برای خاموش کردن حریق استفاده ‌می‌شود، ماده جامد و گازی بر اثر برخورد گرمازا ایجاد می‌شوند. بر اثر یک برخورد گرمازا، ذرات ریز آیروسل فشرده و گاز سیال از سیستم اطفاء آتش سوزی آیروسل بیرون می‌آیند.

برعکس سیستم‌های اطفای آتش سوزی گازی که گاز منتشر ‌می‌نمایند و دست اندرکاران خاموش کننده شیمیایی خشک که از ذرات پودری به اندازه 150 – 25 میکرومتر ساخته شدند، سیستم اطفای آتش آیروسل فشرده از ذرات بسیار ریز با اندازه 10 میکرومتر تشکیل می‌شوند.

ذرات جامد آیروسل نسبت به عوامل خاموش کننده شیمیایی دارای جرم بسیار کوچکی می‌باشند، همین مورد باعث ماندگاری بیشتر آن در هوا می‌گردد. سیستم اطفا آیروسل در حین تخلیه در ناحیه محافظت شده پسماند کمتری از خود بر جای می‌گذارد.

در مقایسه با سیستم اطفای آتش شیمیایی خشک و سیستم اطفای آتش سوزی شیمیایی تر (خاموش کننده‌های کف) که بایستی مستقیم به سمت شعله نشانه گیری شوند، آیروسل فارغ از در نظر گرفتن مکان و ارتفاع آتش سوزی قادر است توسط عمل مکانیکی، الکتریکی و یا الکترومکانیکی (ترکیبی) به سمت هدف پرتاب و بر روی آتش سوزی تأثیرگذار باشد.

خاموش کننده آیروسل

اطفاء حریق بوسیله آیروسل به میزان غلظت ذرات آیروسل در مقابل آتش سوزی بستگی دارد و مقدار مواد خاموش کننده، متعلق به مساحت ناحیه حفاظت شده و نوع خطر حفاظت شده است. هر چه سریع‌تر محیط حریق با آیروسل پوشانده شود عملیات اطفا سریع‌تر اعمال می‌شود.

روش‌های مهار آتش سوزی

  • کم کردن یا ایزوله کردن سوخت
  • کم کردن حرارت
  • کم کردن یا ایزوله کردن اکسیژن
  • مهار برخورد زنجیره‌ای مواد اشتعال زا

سیلندرهای آیروسل از ذرات بسیار ریز ترکیبات پتاسیم ساخته شدند، در صورت تحریک الکتریکی و یا حرارتی میان ذرات پتاسیم (K) از سیلندر بیرون می‌شوند و با گازهای  CO2، N2 و یا بخار آب ادغام گردیده و تشکیل ماده اطفایی می‌دهند. ترکیبات پتاسیم به کمترین انرژی جهت یونیزاسیون نیاز دارند که‌ این انرژی بوسیله آتش تأمین می‌شود. با جذب انرژی ذرات جامد پتاسیم به بخش‌های کوچکتری تبدیل شده و یون‌های پتاسیم را آزاد ‌می‌نمایند.

یون‌های پتاسیم با هیدروکسید، هیدروژن و اکسیژن (OH، H، O) ادغام گردیده و مولکول‌های بی خطری مانند پتاسیم هیدروکسید و آب ایجاد ‌می‌نمایند، براین اساس فارغ از کاهش اکسیژن، برخورد زنجیره‌ای آتش سوزی متوقف می‌گردد.

کاربرد سیستم اطفا آتش سوزی آیروسل

این سیستم می‌تواند در پنج کلاس حریق  A، B، C، E و F مورد استفاده قرار بگیرد. به عنوان مثال کاربردهای این سیستم عبارت می‌باشد از تابلوهای کنترل، اتاق‌های پشتیبانی و کنترل، انبارهای مواد شیمیایی، اتاق‌های IT، تابلوهای برق، دیزل ژنراتورها، تابلوهای مخابراتی، موتورهای برق، پمپ‌ها، مصارف دریایی (بنادر و کشتیرانی)، کارگاه، اتاق فرمان، کابین‌های مخابرات، دفترها پستی، صنعت‌های نفت و گاز، سیستم توزیع برق، اتاق‌های UPS و…

مزایای سیستم اطفای حریق آیروسل

  • اثرگذار برای هر نوع از طبقه بندی آتش سوزی
  • موثرترین سیستم اطفا آتش سوزی با دقت به وزن
  • جایگزین هالون 1301 و غیرسمی
  • هزینه نگهداری و پشتیبانی بسیار کم
  • بدون نیاز به لوله ‌کشی و مخازن تحت فشار
  • وزن و حجم کم
  • ساخت کمترین میزات آلودگی پس از عملیات اطفاء

معایب سیستم اطفای آتش سوزی آیروسل

  • این سیستم امکان شارژ نداشته و بعد از هر بار مصرف و اتمام تاریخ انقضاء ‌می‌بایست سیستم نو خریداری شود.
  • در صورت خرابی مرکز کنترل قابلیت راه اندازی به صورت دستی ندارد.
  • امکان خنک کنندگی آن کم می‌باشد.
  • به جهت ایجاد حرارت بالا برای بخش‌های پرخطر توصیه نمی‌شود.
  • برای کلاس‌های آتش سوزی A،B،C دارای محدودیت است.
  • ساخت حالت غبار در طول تخلیه باعث کاهش دید اشخاص شده و در خروج آن ها مشکل ایجاد ‌می‌کند.
  • بدلیل مضر بودن برای آدم‌ها، در جاهایی که اشخاص حضور دارند توصیه نمی‌شود.
  • بدلیل امکان نفوذ اندک مواد برای اطفاء مایعات قابل اشتعال در حجم بالا و آتش‌های عمیق کاربرد ندارد.
  • برای اطفاء مواد منفجره مانند TNT، باروت و غیره مطلوب نمی‌باشد.
  • به جهت تولید پسماند، ایجاد گرد و غبار در مکان هایی که دارای تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی می‌باشند توصیه نمی‌شود.
  • به جهت ساخت چسبندگی و تغییر رنگ بر روی کاغذ در اتاق‌های بایگانی و آرشیو سندها توصیه نمی‌شود.

آیروسلاستفاده از عوامل اطفای آتش سوزی آیروسل

سامانه‌ی غرقه سازی حریق

به عنوان سامانه‌ی غرقه سازی کامل حریق و یا تحت عنوان سامانه‌ی اطفاء آتش سوزی برای استفاده‌ی موضعی آیتم استفاده قرار می‌گیرند. سیستم‌های اطفای آتش سوزی با غرقه سازی، بر روی دیوار و یا سقف نصب می‌شوند. با انتخاب تعداد تمام آیروسل‌های مورد نیاز برای اطفاء آتش در فضای معین شده، ‌می‌شود به اطفای آتش سوزی با غرقه سازی کامل دست یافت.

در سیستم اطفای آتش سوزی به شیوه غرقه سازی برای جابجایی و یا توزیع دلیل اطفایی از محل ذخیره سازی به فضای بیرون، به هیچگونه شبکه توزیعی نیازی نیست، چون سیستم اطفاء آتش سوزی آیروسل بطور مستقل و تحت عنوان مخزن ذخیره سازی و نازلی که گاز را مجبور به جنبش ‌می‌نماید، کار ‌می‌کند. در نتیجه در فضای اشغالی صرفه جویی شده و باعث بالا بردن بازدهی حمل و نقل ‌می‌گردد.

دستگاه‌های قابل حمل دستی

معمولاً در دستگاه‌های قابل حمل دستی که ماده اطفایی مستقیم به سمت آتش پرتاب ‌می‌گردد، از سیستم اطفای آتش سوزی با کاربرد موضعی استفاده ‌می‌نمایند. سیستم اطفای آتش سوزی آیروسل فشرده قابل حمل پاششی، معمولاً به طوری پیاده سازی شده است که می‌تواند آیروسل را به طور 360 درجه پراکنده نماید و ابر آیروسلی بزرگی را محیط حریق تولید کند.

به این ترتیب بر عکس سیستم اطفاء آتش قابل حمل پاشیدنی، دیگر نیاز نیست مخاطب در طول استفاده از این سیستم تحت عنوان یک سیستم قابل حمل به شعله نزدیک گردد و خود را در معرض خطر شعله قرار دهد.

هنگا‌می‌که ذرات آیروسل به شعله رسید، حمله آغاز و رادیکال‌های پتاسیم خنثی کننده آتش سوزی ایجاد ‌می‌گردند. حریق تا وقتی قابل کنترل می‌باشد که آیروسل غلظت کافی را دارا باشد. در‌ صورتی که غلظت آیروسل به اندازه کافی نباشد، با پایین آوردن دمای شعله به اندازه‌ای می‌تواند جلو آن را گرفت. این کار شرایطی را به وجود می‌آورد تا در هنگام تخلیه ساکنین به ناحیه امن، حریق کنترل شود.

جمع بندی

سیستم‌های اطفاء حریق آیروسل (Aerosol) همچون سیستم‌های اطفاء آتش سوزی گاز برای خاموش کردن حریق، در مناطقی که استفاده از عوامل خاموش کننده معمولی مانند آب یا فوم (Foam) منجر به آسیب بیشتر به آتش می‌شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سیستم‌های اطفای آتش آیروسل جایگزین سیستم‌های اطفای آتش هالون می‌باشند، که هیچ تأثیر مخربی بر روی محیط زیست ندارند. این سیستم ها را ‌می‌شود به صورت الکتریکی، گرمایی و یا دستی فعال نمود. شما می‌توانید با استفاده از سیستم‌های اطفاء آتش از کل مشکلات موجود در سیستم‌های حریق سنتی جلوگیری نمایید.

پوشش ضد حریق | آذر ایستا بنا

تیم تولید محتوای شرکت آذر ایستا پدرام سازه در جهت آموزش و افزایش آگاهی درباره حوادث غیرمترقبه و سیستم اطفاء حریق پودری (آیروسل) به شما عزیزان این نوشته‌ علمی را تهیه و تنظیم کرده است. شرکت آذر ایستا پدرام سازه در جهت افزایش ایمنی سازه‌ها به اجرای پوشش ضد حریق پرداخته است. تمامی اطلاعات درباره ثبت سفارش و همکاری و حتی قیمت آنلاین پوشش ضد حریق در وبسایت موجود است. در صورت نیاز به مشاوره از طریق راه های ارتباطی اقدام کنید.

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.