مهمترین تجهیزات آتش‌نشانی که باید بشناسید

مهمترین-تجهیزات-آتش-نشانی

مهمترین تجهیزات آتش‌نشانی که باید بشناسید

()

کاربرد تجهیزات آتش نشانی در زندگی روزمره

جدا از بحث عایق‌های ضد حریق که یکی از ارکان اصلی ایجاد امنیت برای سازه است، تجهیزات آتش نشانی از مهمترین تجهیزات ایمنی یک ساختمان محسوب میشود. که داشتن هر نوع از این تجهیزات در سازه ها ضروری است. استفاده از اینگونه تجهیزات کاملا ضروری است و در صورت بروز حریق از گسترش آن جلوگیری کرده و خسارات ناشی از آن را به حداقل می رساند. تجهیزات آتش نشانی، از شاخته های متعددی تشکیل شده است که شامل تجهیزات آتش نشانی فردی، سیستم های اعلام حریق که وظیفه آشکارسازی آتش سوزی و اطفا حریق را دارد و کلیه لوازمی که هر کدام نقشی در اعلام، اطفا و… دارد جزئی از تجهیزات آتش نشانی هستند.

معرفی برخی از تجهیزات آتش نشانی صنعتی

شلنگ آتش نشانی

یکی از مهم ترین لوازم آتش نشانی شلنگ آتش نشانی با کیفیت بالا و انعطاف پذیر است. تا در زمان اطفای آتش سوزی نترکد و باعث مختل شدن عملیات نگردد.

مانیتور آتش نشانی

تجهیزاتی برای پرتاب حجم بالای آب به طور ناگهانی که حتما باید توسط آتش نشانان صورت گیرد. که بر روی سه پایه ی مخصوص روی ماشین آتش نشانی قرار می گیرد.

کوپلینگ آتش نشانی

یکی از مهم ترین وظایف کوپلینگ، اتصال شیلنگ های آتش نشانی است. که با استفاده از آن طول شلنگ های آب پاش افزایش میابد.

شیر هیدارنت آتش نشانی

هیدرانت ها در خیابان ها کنار پیاده رو ها یا مکان های پر رفت و آمد در سطح شهر که به دوصورت ایستاده و زمینی تعبیه می شود. که عموما در زمان آتش سوزی به کار می آید و باید با آچار آتش نشانی باز و بسته شود.

اسپرینکلر

اسپرینکلر یا آبفشان جزئی از سامانه سیستم اطفا حریق اتوماتیک آبی است. که دارای انواع گوناگونی است و هر کدام به دماهای مختلفی حساس است و در صورت رسیدن به دمای تعیین شده با الگوی خاصی شروع به اطفای حریق می کند و از نظر اتصال هم به سه نوع اسپرینکلر بالا زن، پایین زن و بغل زن تقسیم میشود.

گوی ضد حریق

وسیله ای توپ مانند که در زمان آتش سوزی می توان به داخل حریق پرتاب کرد و پس از چند ثانیه ماده اطفای حریقی از خود خارج می کند و از گسترش آتش سوزی جلوگیری می کند.

جعبه آتش نشانی

یکی از کاربردی ترین و بهترین تجهیزات آتش نشانی برای ساختمان های اداری، مسکونی، انبار ها و… جعبه های آتش نشانی است. که این جعبه ها شامل: شلنگ و قرقره آتش نشانی، شیر و کوپلینگ آتش نشانی و گاهی کپسول هم نیز میباشد. عموما جنس این جعبه ها از شیشه، فلز و پی وی سی است.

معرفی انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک

آیروسل

این سیستم بر پایه ی گاز و پودر عمل می کند. زمانی که سنسور ها دود را شناسایی می کنند. کپسول های آیروسل فعالیت خود را شروع کرده و به صورت مه ذرات ریز جامد بر روی حریق پخش می شوند و موجب جلوگیری از گسترش آتش سوزی میشود.

ورتکس

سیستم اطفاء حریق اتوماتیک ورتکس به صورت مخلوطی از گاز نیتروژن و مه آب عمل میکند. این نوع اطفاء حریق اتوماتیک به این صورت عمل می کند که، آب در اثر فشار نیتروژن به ذرات بسیار ریزی تبدیل میشود. بعد از ترکیب با گاز نیتروژن از نازل مخصوص خارج می شود. این سیستم هیبریدی، آب و گاز نیتروژن را به صورت هم زمان خارج شده و آتش را مهار می کند. در کل ذرات آب باعث خنک شدن و نیتروژن باعث کاهش میزان اکسیژن و اطفاء حریق می شود.

مه آب

سیستم مه آب یکی از ساده ترین سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک است، که از اسپری آب بسیار ریز (مثل غبار آب) استفاده می کند و در این سیستم قطرات کوچک آب باعث اطفاء حریق شده. بدین صورت باعث خنک سازی شعله و گازهای محیط آتش سوزی می شود.

فوم

این سیستم عموما بری آتش نشانی ها نیز کاربرد دارد. تشکیل شده از آب و فوم، که این دو با هم ترکیب شده و از نازل های لوله کشی شده خارج می شود و روی سطح در حال آتش سوزی قرار می گیرد و مانع ورورد اکسیژن شده.

گاز هالون

Fire

در این سیستم اتوماتیک از انواع گازهایی که در دیتاسنترها کاربرد دارند برای جلوگیری از آتش سوزی و گسترش یافتن آن استفاده می شود. راجب دیتاسنتر ها هم می توان به زیرمجموعه های آن اشاره کرد مانند NOVEC , IG, CO2, FM200

معرفی انواع کپسول آتش نشانی

همان طور که در بالا توضیح دادیم کپسول ها آتش نشانی متفاوتی طی زمان های مختلفی بوجود آمده است، حال این سوال پیش می آید که کدام مناسب تر است در ادامه انواع و کاربرد هر کدام را به صورت متخصر توضیح می دهیم

کپسول آتش نشانی  co2

کاربرد این نوع کپسول عموما در فضاهای سر بسته است. بیشتر هم برای آتش سوزی هایی که از طریق تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی به وجود می آید استفاده میشود. زیرا منتقل کننده الکتریسیته نیست و پس از اتمام حریق اثر خاصی روی این نوع  تجهیزات باقی نمیگذارد. تا جایی که مقدور است، از استفاده کردن این نوع کپسول در محیط باز خودداری کرده زیرا، باعث پراکندگی گاز و کم شدن اثر بخشی آن روی کاهش حریق می شود. قدرت پرتاب این نوع کپسول بین 2 تا 4 متر است و به همین دلیل باید تا حدودی به حریق نزدیک بود. کمترین زمان تخلیه آن 16 ثانیه است و در صورتی که کمتر از 10 درصد آن استفاده شود میتوان دوباره از آن استفاده کرد.

کپسول آتش نشانی آبی (آب و گاز)

برای تامین فشار این نوع از کپسول ها از گاز CO2 که در داخل یک کارتریج است استفاده می شود. این نوع از کپسول ها عموما غیر قابل کنترل است، یعنی اگر شما یک بار از آن استفاده کنید و گاز از کارتریج آن خارج شود، امکان استفاده دوباره از آن وجود ندارد. کمترین زمام تخلیه ی آن حدودا 60 ثانیه است و عموما برای کنترل آتش لوازمی مانند چوب، کارتن، مبلمان، فرش و… استفاده می شود.

کپسول آتش نشانی پودری (پودر و گاز)

از این نوع کپسول عموما برای هر نوع از آتش سوزی استفاده می شود. ولی موثرترین کاربرد آن برای خاموش کردن آتش سوزی مایعات و فلزات است. تفاوت عمده ی این نوع کپسول، نوع پودری است که در آن استفاده می شود. بسیار مناسب است برای آتش سوزی هایی با وسعت زیاد، مایعات اشتعال زا، منشا الکتریکی و گازهای استغال زا.

کپسول آتش نشانی فوم

کپسول فوم عموما با نواری خردلی به دور آن برای کنترل آتش سوزی مایعات استفاده می شود. فوم هم مانند آب بر روی برخی تجهیزات برقی، کاغذی اثری نامطلوب دارد و نباید از آن استفاده کرد. کربرد این نوع کپسول به نسبت کم تر از سایر کپسول ها است، اما بهترین سیستم اطفا حریق برای مایعات قابل اشتعال می باشد. این نوع فوم به سرعت سطح روی مایع را می پوشاند و با جلوگیری از رسیدن اکسیژن مانع گسترش حریق می شود.

کپسول آتش نشانی بیوورسال

این نوع کپسول برای اطفا حریق جامدات، مایعات قابل اشتعال مانند کاغذ، پارچه، پلاستیک، چوب، روغن ها، گازوئیل و تینر میباشد و همچنین دارای ویژگی های بسیار زیادی مانند عدم خورندگی، عدم بازگشت شعله، سازگارتر با محیط زیست، توانایی بالا در خاموش کردن حریق های وسیع و غیر فعال کردن هر 4 عامل اصلی انتقال آتش سوزی (اکسیژن – حرارت – سوخت – زنجیره آتش) است.

اهمیت پوشش ضد حریق(فایرپروف) برای سازه و جمع بندی

زندگی روزمره ما بدون شک نیاز به وجود امنیت دارد و مقابله با آتش نیز میتواند یکی از موارد ایجاد امنیت باشد. اگر ساختمانی پوشش ضد حریق داشته باشد و به وسیله آن محافظت شود درصد بسیار زیادی از خسارات و خرابی های سازه کم شده و حتی به صفر میرسد. در این مطلب سعی شد تا به انواع مختلف تجهیزات آتش نشانی اشاره و توضیحاتی مختصری از هر کدام ارائه شود. امیدواریم مفید بوده باشد.

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.