دتکتور یا هشدار دهنده گاز کربن مونوکسید وسیلهای میباشد که برخلاف شستی های اعلام حریق که باید باید به صورت دستی فعال شوند، بصورت خودکار نشت و یا انتشار گاز مونوکسید کربن در محیط و فضای زندگی شما را شناسایی کرده و پیش از این که حجم گاز منتشر شده در محیط به حدی برسد که برای شما خطری ایجاد نماید، حضور این گاز را به وسیلهی آژیری که روی آن تعبیه گردیده است به شما اطلاع میدهد.
دتکتور کربن مونوکسید دارای یک سنسور بسیار حساس به گاز مونوکسید کربن است که حتی مقادیر بسیار جزئی از گاز را در محیط شناسایی مینماید و به شما اطلاع میدهد. حضور دتکتور مونوکسید کربن در منزل و محل کار به حدی ضروریست که سازمان آتش نشانی از سال 1393 به بعد برای ساختمان نوساز، این دتکتور را الزامی کرده و تا وقتی که این دتکتور در اطراف منابع گازی مثل پکیج، آبگرمکن و اجاق گاز نصب نشود. پایان کار را صادر نمیکند.
علاوه بر دتکتور مونوکسید که امروزه یکی از واجبات ساختمان ها است در ابتدای ساخت و ساز بنا کاربرد پوشش ضد حریق هم از ملزومات است.
عناوین اصلی این مطلب
مونوکسید کربن چیست؟
مونوکسید کربن (Carbon Monoxide) با فرمول شیمیایی CO گازی میباشد بیرنگ و بیرایحه و غیر محرک که بسیار سمی بوده و قاتل خاموش نامیده میشود. این گاز همینطور بسیار پایدار بوده و بین 2 تا 4 ماه در اتمسفر باقی میماند.
کربن مونوکسید میل ترکیبی شدیدی با هموگلوبین خون دارد به گونهای که میل ترکیبی آن 200 برابر بیشتر از گاز اکسیژن است و به همین انگیزه مسمومیت با این گاز در طی کوتاهی رخ میدهد. ایجاد این گاز دارای منابع طبیعی و منشا انسانی و مصنوعی و بر اثر سوختن ناقص سوختهای فسیلی مانند نفت، گاز، بنزین، گازوئیل و زغال است که در منازل از اجاق گازها، وسایل گازی پخت و پز، دستگاههای حرارتی و همینطور هنگام سوزاندن چوب و زغال تولید میگردد.
گاز مونوکسید کربن از هوا سبکتر بوده و امکان نشر آن در فضا بسیار بالاست، به همین دلایل به راحتی با خون ترکیب و مانع از رسیدن اکسیژن به بافت ها و ایجاد مسمومیت میشود.
منابع ایجاد گاز مونوکسید کربن در منازل،فضای کار و ساختمان ها
غفلت و نا آگاهی و عدم رعایت توصیههای ایمنی از عواملی میباشند که گاز مونوکسید کربن با به کارگیری از آنان قربانی میگیرد. با دقت به این که بسیاری از عموم همچنان با اثرات گاز مونوکسید کربن آشنا نبوده و به مهلک بودن این گاز یقین ندارند به همین خاطر تعداد قربانیان این مسئله به ویژه در فصول سرد سال که به کارگیری از وسایل گرمازا به ویژه به صورت غیر استاندارد آن شروع میشود افزایش مییابد.
منابع تولید گاز کربن مونو اکسید در ساختمان ها به تفصیل زیر میباشد
- نقص فنی در وسایل گرمازا
- معیوب بودن مشعل شوفاژ
- ضعف در دودکش شومینه
- به کارگیری وسایل گاز سوز و گرمایشی بدون دودکش
- نقص در تهویه دودکش و نشت گاز به محیط در حال سکونت
- به کارگیری وسایل خوراک پزی برای گرمایش
- به کارگیری نور و روشنایی گازی به مدت زمان طولانی به ویژه در فضای بدون تهویه
- آبگرمکنهای زمینی و دیواری مخصوصا در صورت عدم استفاده از دودکش نامناسب
- خودروی روشن در پارکینگ
- عدم تهویه مناسب و صحیح در فضا
- نقص فنی در کانال تهویه (لوله کشی آبگرمکنها، بخاریها، شومینهها و غیره)
مکانهای مناسب برای نصب دتکتور مونوکسید کربن
هشدار دهنده گاز CO به صورت خاص برای به کارگیری در منازل مسکونی، هتلها، خوابگاهها، اتاقهای بیمارستان، اتاقکهای نگهبانی و فروشگاهها و غیره و برای حفاظت و نجات جان اشخاص طراحی شده است. بنابر سفارش سازمان حفاظت از آتش سوزی ایالات متحده آمریکا (NFPA)، دستگاه دتکتور مونوکسید کربن میبایست در خارج از اتاقهای خواب و در کنار اتاقها نصب شود.
همینطور برای حفاظت بیشتر میبایست هر اتاق خواب و هر طبقه از ساختمان به یک هشدار دهنده گاز مونوکسیدکربن مجهز شود. اگر که طول راهروی اتاق خوابها بیشتر از 12 متر باشد، بایستی در هر دو انتهای راهرو یک دتکتور مونوکسیدکربن نصب شود.
دتکتور مونوکسیدکربن صرفا بایستی روی دیوارها نصب شود و نصب میبایست به طوری انجام شود که آشکارساز مونوکسیدکربن به راحتی خوانده گردد.
مکانهای نامناسب برای نصب دتکتور مونوکسید کربن
در نصب دتکتور میبایست موارد زیر را مد نظر داشت چون نصب دتکتور در برخی مکانها موثر نیست. همینطور این دستگاه نمیتواند جایگزین سیستمهای کنترل و پایش در ساختمانهای همگانی مانند هتلها و خوابگاهها باشد مگر این که در هر مورد از واحدها یک دتکتور جدا نصب شود. بقیه محلهای نامناسب برای نصب هشدار دهنده گاز مونوکسیدکربن به شرح زیر است:
- پارکینگها، آشپزخانه و مکانهای لبریز گرد و غبار
- عدم نصب دتکتور مونوکسید کربن در مسافتی کمتر از یک و نیم متری از وسایل آشپزی
- فضاهایی با رطوبت بالا مانند حمام، سونا، دستگاههای رطوبت ساز یا بخارساز، ماشین ظرفشویی و لباسشویی و وسایل شبیه که دتکتور میبایست با فاصله حداقل سه متر از آنان نصب شود.
- حداقل دما 10 درجه زیر صفر و حداکثر دما 40 درجه سانتیگراد برای نصب دتکتور مونوکسید کربن بوده و برای کمتر و بیشتر از این دماها مطلوب نیست.
- مکانهایی که نسبت به فضاهای بیرونی عایق نیستند مانند اتاق زیرشیروانی، گاراژها، پارکینگها و حیاطها
- خارج از منزلهای سیار
- در معرض نور مستقیم خورشید
- مکانهایی با گردش هوای زیاد که مانع از رسیدن گاز مونوکسید کربن به دتکتور میگردد مانند نزدیک دریچه کولر، دستگاه تهویه هوا، پنجرههای باز، دریچه گرماساز و غیره
- عدم به کار گیری در انبارها و ساختمانهای صنعتی و تجاری و فضاهای باز و اشتراکی مانند لابی ساختمان یا انباری ها
- عدم به کارگیری در فضاهای مشاع که صدای آژیر امکان شنیده شدن بوسیله واحدهای مسکونی را ندارد
- مستقیما در بالای سینک
دتکتور مونوکسید چگونه نصب میشود؟
برای نصب و تعویض باطریها لطفا فرآیند مذکور را انجام دهید
ابتدا درب باطری را باز کرده تا محیط باطری نمایان گردد. در صورت تعویض باطریهای آشکار ساز مونوکسید کربن، باطریهای قبلی را برداشته و بر طبق پیشنهاد تولیدکننده باطری، آنها را به درستی دور بیندازید. در هنگام قرار دادن باطریهای جدید را بر اساس قطبیت در محیط باطری دقت فرمائید. تا باطریها به صدق نصب گردیده باشند. برای نصب روی دیوار یا نصب سقف، این فرآیند را دنبال نمایید
- یک خط افقی به طول 6 اینچ (10 سانتی متر) در بخش دیوارههایی که این دزدگیر CO برای قرار دهی آن در نظر گرفته شده بکشید.
- دستگاه را در وضعیت انتخابی خود قرار دهید. دو سوراخ پشت دستگاه را برای نصب، با خط تراز فرمائید. در مرکز هر سوراخ یک علامت بکشید.
- توجه: فلش معین شده در بست ثابت برای نصب روی دیوار میبایست به سمت بالا قرار گیرد.
- نمادها را با یک مته 3/16 اینچی (5 میلی متر) سوراخ فرمائید.
توجه: هشدار دهنده CO را هنگام سوراخ کاری از گرد و غبار گچ دور نگه دارید.
- شاخههای لنگر را وارد کرده و بست ثابت نصب را به وضعیت تعیین گردیده پیچ نمائید. پیچها را بیشتر از حد سفت نکنید. به جهت این که سبب این میشود که بست ثابت انحراف پیدا نماید.
- هشداردهنده CO را از روش پیچها و شکافهای کلید در بست اثبات نصب گردیده عقب دستگاه قلاب نمائید. بعد از سفت نگه داشتن بست ثابت نصب بر روی دیوار، زنگ هشدار را در درون آن نصب فرمائید تا در جای خود قرار گیرد.
در پایان خاطر نشان میکنیم در عملیات اجرای پوشش ضد حریق حتما نکات ایمنی و موارد ضروری را رعایت کرده و حتی الامکان از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. شرکت آذر ایستا پدرام سازه در حوزه پوشش ضد حریق فعالیت داشته و از طریق همین سایت میتوانید از نحوه سفارش، اجرا و قیمت پوشش ضد حریق مطلع شوید.