عناوین اصلی این مطلب
تاثیر سیستم اطفا حریق بر اتاق سرور
عموما در دیتاسنتر ها و یا اتاق های سرور تجهیزات الکتریکی و همچنین تاسیسات برقی زیادی وجود دارد که بصورت دائم در حال فعالیت می باشند. کابل های برق از زیر کف، سقف و دیوار کاذب عبور می کند و احتمال حریق در این مراکز زیاد می باشد. زمانیکه سازمانی نیاز به اتاق سرور داشته باشد. به این معنی است که از اهمیت مالی بالایی برخوردار است. همچنین دارای اطالاعات محرمانهی بسیار زیادی هستند.
اطفا حریق اتاق سرور یکی از مهم ترین سیستم هایی است که باید در هر سازمان و مجموعه ی بزرگی در نظر داشته باشیم. افزایش دما، اتصال کوتاه در مدار های الکترونیکی یا تجهیرات تامین برق و مصرف جریان برق بیش از حد مجاز را می توان از عوامل ایجاد آتش سوزی در اتاق های سرور دانست. همان طور که میدانیم تجهیزات شبکه و کامپیوتر حساس بوده و تخریب آن ها در دمای بیش از حد مجاز حتی در زمانیکه حریق به همه جا پخش نشده است و امکان سوختن قطعات الکترونیکی و از بین رفتن اطلاعات بسیار زیاد است.
روش های اطفا حریق در اتاق سرور
روش های پیشگیری از حریق ابتدا با پیدا کردن مشخصه های آتش در فضا شروع شده و با خاموش کردن حریق پایان می یابد. که به چند مورد از پیدا کردن عوامل حریق و راه حل آنها می پردازیم
سیستم سقفی اتاق سرور
یکی از راه حل هایی که مهندسین همیشه بعنوان سیستم اطفا حریق سقفی تعبیه می کنند، سیستم کشف سریع دود است. همانطور که توضیح دادیم به دلیل وجود سیستم های الکترونیکی بسیار زیاد ممکن است تا قبل از اینکه آتش سوزی گسترش یابد سیستم ها از بین رفته باشد، به همین دلیل معمولا از این سیستم در سقف ها تعبیه نمی شود و جایگزین آن سیستم مکنده ی دود است.
این سیستم توسط لوله هایی متصل به آن و با سوراخ هایی متصل به هر کانال تعبیه شده و هوای محیط را هر لحظه توسط سوراخ ها مکیده و سپس نمونه برداری میشود. این نمونه برداری ذرات بسیار ریز دود را در هر نقطه ای که در حال گسترش باشد بوسیله محفظه لیزر تشخیص داده و به پنل های اعلام حریق انتقال داده و سپس آژیر و یا فلاشر اعلام خطر می کند و تخلیه اطفا توسط سیستم صورت می پذیرد.
کابل ها
در اتاق سرور عموما از کابل های بسیار زیادی استفاده می شود. به دلیل این که کابل ها بصورت مستقیم بر روی دیگر تجهیزات است و با فاصله های بسیار کم، لذا آتش با سرعت بیشتری قابل گسترش می باشد. به همین دلیل برای جلوگیری از گسترش آتش بهتر از دتکتور های خطی حرارتی استفاده شود. کابل ها عموما در کف اتاق سرور روی سینی های کابل قرار می گیرد. دتکتور های خطی نیز، با کوچکترین بالا رفتن دما بصورت مستقیم احساس کرده و سیگنالی به پنل اعلام حریق می فرستد تا کاربران جهت اطفا حریق اقدام کنند.
چرا از سیستم اطفا حریق آبی در اتاق های سرور استفاده نمی شود؟
در اتاق سرور نمی توان از سیستم های اطفا حریقی استفاده کرد که پایهی آن ها آب است، زیرا اگر حریقی صورت گیرد و این سیستم ها شروع به کار کنند سیستم های الکترونیکی به کل از کار می افتد و دیگر قادر به استفاده مجدد از آن ها نیست. پس در نتیجه در این نوع مکان ها سیستم اسپرینکلر کاربردی ندارد. می توان از روش های دیگر اطفا حریق استفاده کرد که دیگر فاکتور های آتش سوزی را از بین می برد، مانند فاکتور اکسیژن که می توان از گاز های هالو کربن و آیروسل استفاده کرد.
طراحی سیستم اطفا حریق در اتاق سرور
سیستم اطفا حریق در اتاق سرور از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین باید به تمام جوانب طراحی آن توجه کنیم
- منطقه بندی اتاق سرور به این صورت که آیا اتاق سرور مورد نظر بخش های مختلفی مانند؛ اتاق مانیتورینگ، اتاق برق و… تقسیم بندی شده است یا خیر
- تعداد و نوع تابلو های برق مورد استفاده
- محل دقیق و مکان اتاق که شامل، شهر، طبقه ای که در آن قرار دارد هم تاثیر دارد
- در حالتی که اتاق سرور دارای سیستم سرمایش و کولینگ می باشد، به دلیل تاثیر گذاری در جهت پاشش و سرعت گاز تاثیر گذار می باشد
- در صورتیکه اتاق سرور دارای سقف کاذب می باشد و یا حتی کف کاذب می باشد، نوع و ارتفاع آن بسیار تاثیر گذار می باشد
- ابعاد دقیق اتاق سرور بر حسب متر و طول و عرض ارتفاع اهمیت بالایی دارد
- تعداد و نوع رک ها و همچنین طریق آرایش و چینش رک ها یکی از عامل های تاثیر گذار در طراحی سیستم محسوب می شود
در این مطلب سعی شد تا اهمیت سیستم اطفای حریق در سرورها بازگو شود، امیدواریم مفید فایده بوده باشد.