با توجه قوانین تعریف شده در سازمان آتش نشانی و سازمان تحقیقات برای اجرای پوشش ضد حریق برای سازه های فلزی و الزام اجرای آن برای دریافت پایان کار ساختمان های فلزی ˓ شرکت های پوشش ضد حریق فعالیت خویش را در این زمینه افزایش داده اند و نوع متریال ها نیز متفاوت از لحاظ قیمت و کیفیت می باشد و هرشرکت محاسبه قیمت پوشش ضد حریق را به نحوه خود انجام می دهد.
عناوین اصلی این مطلب
نحوه محاسبه قیمت پوشش ضد حریق
با توجه به تنوع پروژه ها از لحاظ نوع سقف و ارتفاع سقف و نوع تیر ها و ستون های پروژه محاسبات قیمت نیز متفاوت می باشد ˓ برای محاسبه قیمت پوشش ضد حریق ابتدا باید برخی اطلاعات را به دست بیاوریم که به آن ها اشاره می نماییم. اطلاعاتی از قبیل نوع سقف ˓ ارتفاع سقف ˓ مرحله اجرای سازه ˓ نوع تیر ها و ستون های سازه ˓ شرایط آب و هوایی و غیره که در محاسبه قیمت پوشش ضد حریق موثر هستند.
نوع تیر و ستون
با توجه به این که متریال مصرفی در پوشش های ضد حریق از قیمت بالایی بر خوردار هستند بنابراین نوع تیر و نوع ستون سازه تایر به سزایی در قیمت تمام شده ی پوشش ضد حریق دارد و با توجه به اینکه طبق دستور العمل های استاندارد ضخامت های مختلف در انواع تیر ها و ستون ها وجود دارد نوع تیر و ستون اجرایی در سازه با قیمت پوشش ضد حریق رابطه متناسب دارد.
شرایط آب و هوایی
شرایط آب و هوایی همواره از شروط بسیار مهم اجرا بوده است چون این مورد هم با متریال مصرفی ارتباط دارد و هم با نوع عملکرد اکیپ اجرایی پوشش ضد حریق. به عنوان مثال متریال زیر دمای منفی چهار درجه سانتی گراد تبله می کنند و به سطح فلز نمی چسبند و همچین در دمای سرد و آب و هوای بارانی سرعت اکیپ اجرایی کم می شود و همین امر سبب افزایش قیمت پوشش ضد حریق می گردد.
ارتفاع سقف
ارتفاع سقف در سازه ها نیز بر روی قیمت دهی پوشش ضد حریق تاثیر می گذارد به عنوان مثال در پروژه ای که سقف سه متر می باشد ˓ اپراتور پاشش به راحتی با یک تخته و بشکه کار پاشش را اجرا می نماید ولی در سقف شش متری باید داربست به صورت کفراژ بسته شود و قاعدتا سرعت اپراتور کم می شود و قیمت اجرای پوشش ضد حریق نیز بالاتر می رود .
شرکت های مجری پوشش ضد حریق کدامند ؟
نوع سقف اسکلت
در ساختمان های فلزی از انواع مختلفی از سقف ها استفاده می شود که آن ها را نام می بریم
1 – سقف عرشه فولادی
در سقف های عرشه فولادی از ورق های گالوانیزه مستحکم استفاده می شود که برخی بر این باورند که برای اجرای پوشش ضد حریق و با توجه به این که باید المان های سازه ای پوشش ضد حریق شوند ورق های عرشه نیز باید پوشش داه شوند ولی این باور اشتباه است زیرا پوشش ضد حریق سازه برای آن دسته از المان های فلزی قابل اجرا است که وزن سازه را متحمل می شوند مثل تیر ها و ستون های ساختمان.
واحد محاسبات پوشش های ضد حریق متر مربع است و در سقف های عرشه فولادی به این گونه محاسبه می شود که محیط سطح پایانی پاشش را به دست آورده و در طول المان ضرب می نماییم و از این طریق مساحت پوشش اجرا شده به دست می آید و پس از ضرب مساحت پوشش در قیمت واحد پوشش ضد حریق المان فلزی ˓ قیمت آن المان محاسبه می گردد.
اما در سقف های عرشه فولادی یک ابهام وجود دارد و آن این است که کنگره های ذوزنقه ای ما بین ورق عرشه و تیر های اصلی و فرعی با مواد ضد حریق پر می شود یا خیر. در پاسخ به این سوال باید گفت که چون متریال های ضد حریق از لحاظ قیمتی گران هستند اگر داخل حفره های ذوزنقه ای را با متریال پر کنیم هزینه اجرا بالا می رود بنابراین با استفاده از پشم سنگ حجم حفره را کم می کنیم ˓ سپس با پاشش دو الی سه سانتی متر روی پشم سنگ پوشش ضد حریق کامل می شود.
میزان قیمت در سقف های عرشه فولادی متعادل می باشد با توجه به این که متریال ضد حریق در این نوع سقف ها متعادل مصرف می گردد مگر اینکه استثنا وجود داشته باشد و غالب تیر های فلزی سازه تیر های لانه زنبوری باشند که با توجه به سختی اجرا و میزان ضخامت بیشتر این تیر ها قیمت پوشش ضد حریق نیز بالا تر می رود.
2 – سقف های دال بتنی
در این سقف ها فاصله تیر های فرعی کم می باشد بنابراین تعداد تیر ها افزایش می یابد و در غالب این سقف تیر های لانه زنبوری نیز بیش تر استفاده می گردند بنابراین اجرای پوشش ضد حریق با سقف دال بتنی سخت تر و وقت گیر تر می باشد پس قیمت اجرای پوشش ضد حریق نیز بیش تر می شود ˓ اما نکته محاسباتی در این سقف ها این است که سقف به طور کامل روی بال بالای تیر را می گیرد و دیگر بال بالای تیر در متراژ محاسبه نمی گردد.
3 – سقف وافل
در این سقف ها اجرای پوشش ضد حریق بسیار آسان تر از سقف های عرشه و دال بتنی می باشد چون داخل جان تیر ها توسط بتن پر می شود و تنها بال زیر تیرهای میانی ساختمان باید پوشش داده شوند و این موضوع باعث می شود که هم سرعت اجرا بیش تر شود و هم متریال مصرفی کاهش یابد بنابراین قیمت تمام شده پوشش ضد حریق نیز کاهش می یابد.
4 – سقف های تیرچه کرومیت
از این سقف ها معمولا در پروژه های کوچک استفاده می گردد چون بار زیادی را نمی توانند تحمل کنند ˓ اجرای پوشش ضد حریق در این سقف ها نیز به این گونه است که فقط تیر های اصلی به طور کامل پوشش داده می شوند و در تیرچه کرومیت ها تنها زیر بال پوشش داده می شود و قیمت پوشش ضد حریق نیز در این پروژه ها کمتر است.
5 – سقف های با تیرچه پاشنه بتنی
ارزان ترین و به صرفه ترین سقف در پوشش های ضد حریق این نوع سقف ها هستند چون در این نوع از سقف ها از تیرچه های بتنی استفاده می گردد نیازی به پوشش ضد حریق نیست و فقط تیر های اصلی متصل به ستون ها باید پوشش داده شوند و از لحاظ قیمت پوشش ضد حریق هزینه تمام شده بسیار کم تر از سایر سقف ها می باشد.