در چه حوادثی میتوان از آتش نشانی کمک گرفت و برعکس

چه مواردی میتوان از آتش نشانی کمک گرفت

در چه حوادثی میتوان از آتش نشانی کمک گرفت و برعکس

()

سازمان آتش نشانی یک سازمان دولتی است که در جریان حوادث آتشسوزی، به کمک مردم شتافته و جان و مال آن‌ها را از آسیب شعله‌های آتش، نجات می‌دهد. اما حیطه فعالیت سازمان آتش نشانی به همین جا ختم نمی‌شود! بلکه این سازمان در بسیاری از موارد دیگر هم می‌تواند مشکلات مردم را برطرف کرده و یک نجات دهنده خوب باشد. برای این که با وظایف آتش نشانی بهتر آشنا شوید، یک مقاله راهنما در این مورد برای شما در آذر ایستا بنا آماده کرده‌ایم.

وظایف سازمان آتش نشانی

آتش نشان‌ها

حیطه فعالیت آتش نشان‌ها در ایستگاه‌های آتش نشانی، به وظیفه شناخته شده‌ی آن‌ها یعنی مهار و اطفای حریق، محدود نمی‌شود. بلکه سازمان‌های آتش نشانی در مقابله با انواع مختلفی از حوادث دیگر هم تخصص داشته و می‌توانند مشکلات و گرفتاری‌های ناشی از سوانح متعدد را مدیریت و برطرف کنند. در این جا لیستی از مهم‌ترین خدمات سازمان آتش نشانی که در شهرهای مختلف کشور بطور 24 ساعته ارائه می‌شوند، آماده کرده‌ایم.

  • 1- مقابله، مهار و خاموش کردن هرنوع آتش سوزی در هر مکان، اعم از ساختمان‌های مسکونی و تجاری، جنگل‌ها، هتل‌ها و…
  • 2- یکی دیگر از وظایف آتش نشانی، نجات افرادی است که در زیر آوار، داخل اتومبیل‌های تصادفی، درون آسانسور یا مکان‌های مشابه گیر کرده‌اند.
  • 3- همچنین آتش نشانی برای نجات اشخاصی که درون چاه، کانال آب، رودخانه، استخر، سد و… افتاده‌اند، وارد عمل می‌شود.
  • 4- حیطه فعالیت دیگر نیروهای این سازمان، مقابله با حیوانات وحشی و موذی است که ممکن است وارد خانه یا ساختمان‌ها شوند.
  • 5- آتش نشان‌ها می‌توانند از سقوط اجسام یا افراد از ارتفاع یا سقوط درخت‌ها جلوگیری کرده، حوادث این چنینی را مدیریت کرده و در نتیجه جلوی خطر و آسیب احتمالی به افراد را بگیرند.
  • 6- از جمله مثال‌های وظایف آتش نشانی نجات دادن مصدومان حوادثی در حین کار با ابزارهای کارخانجات، چرخ گوشت‌، دستگاه برش، تسمه نقاله و حلقه‌های فلزی.
  • 7- همچنین در هر حادثه یا اتفاق دیگری که باعث تهدید جان و مال افراد شود، نیروهای آتش نشانی آموزش دیده وارد عمل شده و با تخصص خود اشخاص را نجات می‌دهند.
  • 8- یکی دیگر از وظایف کمتر شناخته شده‌ی سازمان آتش نشانی، نظارت و تعیین صلاحیت ساختمان‌ها در رابطه با ایمنی در برابر آتشسوزی است. به این صورت که ساختمان‌ها به ویژه انواع مرتفع آن‌ها، در طول فرایند ساخت باید یک سری معیارها داشته باشند تا هرگونه حریق احتمالی، کمترین خسارت جانی و مالی ممکن را داشته باشد. از وظایف آتش نشانی است که در مورد این مسائل، مشاوره و تاییدیه لازم را انجام دهد. برای مثال، استفاده از پوشش ضد حریق و پله‌های اضطراری، از معیارهای مهمی هستند که باعث می‌شوند آتشسوزی سریع‌تر و با خسارت‌های کمتر اطفا شده و نجات مصدومان آسان‌تر شود.
  • 9- آتش نشان‌ها در زمینه بررسی و تعیین صلاحیت شرکت‌هایی که ابزار مهار و خاموش کردن آتش یا اعلام آتشسوزی را فراهم می‌کنند، هم فعالیت دارند. آن‌ها کلیه وسایل را هر روز از نظر صحت و سلامت چک کرده یا تجهیزات مناسب را ارزیابی و تایید می‌کنند. از طرف دیگر به شناسایی دلایل بروز آتشسوزی و تصویب آئین نامه‌ها و ضوابط مربوط به حریق و ایمنی در برابر آن می‌پردازند.

در چه مواردی باید با آتش نشانی تماس بگیریم؟

در ادامه برای آشنایی بیشتر با وظایف آتش نشانی و اینکه بدانید در چه مواردی می‌توان از سازمان آتش نشانی کمک گرفت، به نمونه‌ حوادثی که باید در هنگام وقوع آن‌ها با آتش نشانی تماس بگیرید اشاره می‌کنیم.

وقوع آتشسوزی در یک مکان

و چالش‌های مهار حریق در ساختمان‌های بلند

اگر در هر مکان و شرایطی با آتش سوزی مواجه شدید، خیلی سریع با شماره سازمان آتش نشانی یعنی 125 تماس بگیرید و مورد را اطلاع دهید. کنترل و اطفای حریق اصلی‌ترین وظیفه نیروهای آتش نشانی است و تفاوتی ندارد که مربوط به منزل شخصی، آپارتمان و هتل، مغازه، کارگاه، کارخانه، اداره و مدرسه، پاساژ و ساختمان تجاری، فضای سبز و جنگل یا حتی یک سطل زباله باشد.

در هرصورت نیروهای مستقر در ایستگاه آتش نشانی در سریع‌ترین زمان ممکن خود را به محل رسانده و اقدامات لازم را انجام می‌دهند. وظایف آتش نشانی در این مورد شامل خاموش‌سازی هرچه سریع‌تر آتش، نجات مصدومین یا افراد در معرض خطر و جلوگیری از گسترش شعله‌های آتش است.

وقوع برخی از تصادفات

برخی از تصادفات

گاهی در زمان بروز حوادث رانندگی هم نیاز است آتش نشانی را در جریان حادثه قرار دهید. مثال آن، زمانی است که شخص یا اشخاصی در خودروی تصادفی گیر کرده‌اند. با مطلع کردن آتش نشانی، نیروهای این سازمان وارد عمل شده و افراد را از محل حبس شده نجات می‌دهند.

از طرفی گاهی تصادفات حوالی فضای سبز و پارک‌ها منجر به نشت کردن سوخت (بنزین یا گاز) می‌شود و خطر آتشسوزی را بسیار بالا می‌برد. در چنین مواردی هم نیروهای آتش نشانی دست بکار شده و خطر را رفع می‌کنند.

نجات افراد گیرکرده در آسانسور

افراد گیرکرده در آسانسور

اگر آسانسور خراب شود یا به دلیل بروز مشکلات فنی بین طبقات گیر کند، باید آتش نشانی را خبر کنیم تا اقدام به نجات فرد حبس شده نمایند.

روبرو شدن با حیوانات خطرناک

روبروشدن با حیواناتی مثل مار، سگ یا حتی پیدا کردن لانه زنبور در خانه هم می‌تواند برای بسیاری از افراد چالش جدی باشد. در چنین شرایطی نیروهای آتش نشانی قادرند بدون آسیب زدن به حیوانات، آن‌ها را به دام انداخته و در مکانی امن آزاد کنند. این مورد هم از جمله وظایف آتش نشانی محسوب می‌شود.

گیر افتادن در محل گود یا مرتفع مثل چاه و کوهستان

مورد دیگری که در صورت مواجهه با آن می‌توانید با شماره 125 تماس بگیرید، گیرکردن افراد در چاه، کوهستان یا موارد مشابه است. اگر کسی درون چاه افتاده، یا در حال کندن چاه بوده و خاک دیواره‌های چاه روی سرش فروریخته، در سریع‌ترین زمان ممکن آتش نشانی را مطلع کنید تا تیم نجات وارد عمل شود.

محبوس شدن کودک یا سالمند در یک مکان

بعضی اوقات شرایطی پیش می‌آید که فردی خردسال یا مسن، در خانه یا در خودرو گیر می‌کند و سایرین کلید یا سوئیچ برای باز کردن درب آن مکان ندارند. در چنین مواقعی، یکی از وظایف آتش نشانی این است که به محل اعزام شده و در را برایشان باز خواهند کرد.

نجات سوژه خودکشی از ارتفاع

سوژه خودکشی از ارتفاع

اگر فردی می‌خواهد با پریدن از ارتفاع زیاد خودکشی کند، می‌توان از آتش نشانی برای نجات او کمک گرفت. یک نیروی آتش نشانی هم سعی می‌کند از طریق صحبت با فرد او را از خودکشی منصرف کند، و هم با قرار دادن تشک نجات در جای مناسب، در صورت اقدام فرد او را از آسیب جدی نجات دهد.

گیرکردن انگشتر در انگشت

اگر انگشتر یا حلقه در انگشتانتان گیر کرد و نتوانستید آن را خارج کنید، آتش نشانان با روش‌های خاصی قادر به خارج کردن آن یا نهایتا برش حلقه هستند.

حوادثی که جزء محدوده وظایف آتش نشانی نیست

بعضی حادثه‌ها یا اتفاقات وجود دارند که جزء مسئولیت‌های نیروهای آتش نشانی نیست و شما باید یک مرجع دیگر را مطلع سازید. یا در برخی مواقع، می‌بایست در کنار آتش نشانی به یک سازمان دیگر هم اطلاع دهید تا هردو وارد عمل شوند. اگر با مشکلی مانند ترکیدگی لوله‌های آب و فاضلاب روبرو شده‌اید، به جای سازمان آتش نشانی باید با شرکت آب و فاضلاب شهری به شماره 122 تماس بگیرید. این مرجع به‌طور شبانه روزی گزارش‌های مردمی را دریافت کرده و آماده‌ی رسیدگی به حوادث مربوط است. ترکیدگی لوله‌ها در حیطه وظایف آتش‌نشان‌ها نیست.

در صورتی که با نشتی گاز مواجه شده‌اید، برای جلوگیری از وقوع حادثه جدی، در کنار مطلع کردن آتش نشانی، با اداره گاز هم تماس بگیرید. شماره 194 متعلق به خدمات حوادث گاز است که در چنین مواقعی به کار می‌آید. از وظایف آتش نشانی است که در این شرایط برخی اقدام‌های پیشگیرانه را انجام دهد، اما  شرکت گاز هم باید برای رفع مشکل وارد عمل شود. در مواقع بروز مصدومیت برای اشخاص، باید با سازمان اورژانس و فوریت‌های پزشکی به شماره 115 تماس بگیرید و نیروهای آتش نشانی نمی‌توانند به درمان مصدومان بپردازند.

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.