عناوین اصلی این مطلب
مقدمه و ضرورت استفاده از عایق های ضد حریق
پیشینه ی عایق های صوتی و عایق های حرارتی بیش تر از عایق های ضد حریق می باشد ، در گذشته از عایق های ضد حریق تنها در ساختمان های مختلف با کاربری های متفاوت اما با ارتفاع بسیار زیاد و یا پالایشگاه ها و بیمارستان ها و یا بسته به موقعیت مکان ها ( موتور خانه ها ، مکان های حساس به حریق ) ، استفاده شده اند ولی امروزه در ساختمان های مسکونی با بیش از شش واحد مسکونی و اکثر ساختمان های اداری و تجاری از این عایق های ضد حریق طبق دستور العمل آتش نشانی و سازمان تحقیقات استفاده می شود.
امید است که به زودی با توجه با تدابیری که سازمان محترم آتش نشانی می اندیشند ، تمامی ساختمان ها با کاربری های مختلف ملزم به استفاده از این نوع عایق های ضد حریق شوند ، زیرا که این عایق ها مانع رسیدن حریق به سطوح مختلف کاربردی در ساختار ساختمان می شوند و متناسب با آن وقت بیشتری به آتش نشان ها می دهد تا در صورت آتش سوزی بتوانند آتش را مهار کنند در نتیجه ساکنین ساختمان وقت بیشتری پیدا می کنند تا ساختمان را تخلیه کنند و در نهایت عایق های ضد حریق به حفظ جان و مال انسان ها کمک می کنند .
انواع عایق های ضد حریق
سقف های کاذب ضد حریق
جنس پایه پانل های ضد حریق از گچ توسعه یافته می باشد و این پانل ها با ضخامت های مختلفی اجرا می شوند و به همین علت است که هم فضای بیشتری نسبت به سایر عایق های ضد حریق اشغال می کنند و هم دارای محدودیت اجرایی می باشند چون این پنل ها به صورت مربعی در کارخانه تولید می شوند و غالبا اندازه ثابتی دارند و در مواردی که محدودیت شکل ظاهری و یا محدودیت فضا وجود دارد قابل استفاده نیستند ، استفاده ازین پانل ها میتواند به هنگام آتش سوزی از سقف و کابل ها و اسکلت فولادی در برابر حریق محافظت نماید.
با استفاده از این محصولات می توان قسمت های نام برده شده را تا مدت زمان 4 ساعت مقاومت در برابر حریق محافظت نمود. در مورد سقف های ضد حریق توجه به این نکته بسیار ضروری است که کل سیستم موجود در سقف شامل فریم ، بازشو ها ، چراغ ها و کلیه تجهیزات موجود در سقف مقاوم در برابر حریق باشند.
با توجه به اینکه لوله کشی جهت سیستم اعلام و اطفاء حریق و استفاده از لوله های گالوانیزه برای عبور کابل های سیستم دوربین های مدار بسته و کابل های روشنایی ، از طریفق سقف به اتاق سرور ساختمان متصل می شوند بنابراین حجم موارد ذکر شده زیاد می شود و باید سقف کاذب اتاق سرور در اتفاع پایین تری قرار گیرد.
در ذیل به برخی مشخصات عایق های سقف اشاره می نماییم
پانل های سقف کاذب باید علاوه بر عایق ضد حریق ˓ عایق صدا نیز باشند.
پانل های سقف کاذب باید علاوه بر عایق ضد حریق ˓ عایق رطوبتی نیز باشند یعنی در برابر رطوبت مقاومت داشته باشند.
در پانل های سقف کاذب باید از رنگ های روشن در استفاده گردد.
استفاده از نگهدارنده ها برای پانل های سقف های کاذب بسیار ضروری می باشد.
پانل های سقف کاذب باید بسیار سبک باشند و باید به گونه ای اجرا شوند که جا به جایی آن ها بسیار آسان باشد.
عایق های ضد حریق کابل ها
عایق ضد حریق کابل، ترکیبی از مواد شیمیایی ضد حریق رزین بر پایه آب و فیبر های غیر قابل اشتعال که آلی هم نیستند می باشد . عایق های ضد حریق کابل ها به صورت پاششی هستند و به طور معمول با ضخامت های بین دو ای سه میلی متر اجرا می شوند و همین مقدار پاشش باعث محافظت کابل ها در برابر حریق می شوند .
و اما نحوه عملکرد عایق های ضد حریق کابل ها به این صورت می باشد که هنگامی که حرارت ناشی از آتش سوزی به سطح این عایق ها می رسند واکنشی شیمیایی رخ می دهد و فرآیندی گرما گیر به وقوع می پیوندد و این متریال گاز های خنک کننده ای از خود آزاد می نمایند که باعث می شوند با حرارت ناشی از آتش سوزی مقابله کنند، این گاز های خنک کننده از پخش و سرایت آتش جلوگیری می کنند و عامل بازدارنده حریق محسوب می گردند.
هم چنین به هنگام رسیدن حرارت به سطح پوشش های مقاوم کابل ها یک لایه حالت عایق ذغالی تولید می شود که ضخامت آن دو برابر مقدار ضخامت پوشش ردوی کابل می باشد و علاوه بر گاز حالت جامدی شکل نیز پیدا می کند که از کابل محافظت نماید .
برخی مزایای پوشش ضد حریق کابل ها عبارت است از اینکه انعطاف کابل پس از اجرای عایق حفظ می شود ، هم چنین مقاومت کابل در برابر نور خورشید و رطوبت زیاد و شرایط نا مساعد جوی بالا می رود و در نتیجه عایق ضد حریق کابل باعث افزایش طول عمر کابل ها می گردد.
عایق های ضد حریق چوب
پوشش ضد حریق چوب رنگ های هستند که با استفاده از تکنولوژی نانو تولید می شوند و با ضخامت دو الی چهار میلی متر روی سطح چوب اجرا می شوند و به هنگام آتش سوزی باعث کند شدن روند سوختن چوب می شوند و یک وقتی برای مهار آتش به وجود می آورند .
پوشش های ضد حریق اسکلت سازه های فلزی
اما در نهایت توضیح مختصری در مورد پوشش های ضد حریق سازه و یا پوشش ضد حریق سازه های فلزی می دهیم که بسیار کاربردی و لازم برای ساختمان می باشند. پوشش ضد حریق سازه به سه دسته پوشش های معدنی و پوشش ماسونری و رنگ منبسط شونده یا ضد حریق تقسیم می شوند. که تخصص اصلی آذر ایستا بنا نیز میباشد.
پوشش های معدنی
این پوشش ها ترکیبی از مواد آلی مثل پرلیت و ورمیکولیت ها می باشند و به دو دسته پایه سیمانی و پایه گچی تقسیم می شوند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند به عنوان مثال پوشش های پایه گچی در طبقات منفی و نما قابل استفاده نیستند چون در برابر رطوبت واکنش نشان می دهند ولی در کل پوشش های معدنی بسیار سبک هستند و با قیمتی متوسط در پوشش های ضد حریق بسیار کاربردی می باشند.
پوشش های ماسونری
این پوشش ها ترکیبی از سیمان و ماسه سیلیکاته هستند و اجرای آن ها و شکل نهایی پس از اجرای آن ها شبیه به پوشش های معدنی می باشد ولی قیمت تمام شده آن ها تقریبا نصف پوشش های معدنی می باشد و سنگین نیز هستند.
رنگ های متورم شونده یا مقاوم حریق
این پوشش ها به ضخامت در حد چند میلی متر روی سطح فلز اجرا می شوند و به هنگام رسیدن حرارت ناشی از آتش سوزی به سطح فلز متورم شده و مانع از رسیدن آتش به سطح اسکلت می شوند و همچنین گاز های خنک کننده از خود تولید می کنند که از گسترش آتش جلوگیری نماید ، این عایق ها بسیار گران قیمت هستند و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشند ولی وزن مخصوص سبک و ظاهر اجرا شده آن ها یک دست و زیبا می باشد.
بیشتر از ما بخوانید