عناوین اصلی این مطلب
درب ضد حریق چیست؟
درب ضد حریق، نوعی از درب است که از لحاظ عملکرد با درب های ضد سرقت و… متفاوت می باشد. درب های ضد حریق یراق آلات و چارچوب آن در برابر آتش سوزی مقاوم بوده و با جدا کردن فضا ها از هم به صورت دود بند مانع از گسترش آتش سوزی و خسارات ناشی از آن میشود. به همین دلیل است که نقش مهمی در بالابردن ایمنی دارد و باعت راحتتر شدن پروسهی فرار افراد هنگام آتش سوزی میشود.
این نوع درب عموما در مکان هایی مانند مجتمع های مسکونی و تجاری، سالن های همایش، ادارات، پالایشگاهها، راهروهای ارتباطی بیمارستانی، فرودگاهها، موتورخانه ها و… وجود دارد و از اهمیت بالایی برخوردار است.
درب امنیتی چیست؟
درب امنیتی (Security Door) یا درب ضد سرقت، به دربهایی گفته میشود که در مقابل شکستن مقاومسازی شدهاند و به قفلهایی جهت جلوگیری از سرقت و تهاجم نیز تجهیز گردیدهاند. دربهای امنیتی در ساختمانهای تجاری و دولتی، همچنین در خانههای مسکونی استفاده میشوند. این دربها اغلب ضد حریق میباشند، تا مانع از گسترش آتش در ساختمانها شوند. دربهای امنیتی گاهی به تجهیزات امنیتی، حفاظتی و هشدار دهنده نظیر کارت مغناطیسی، قفل الکترونیک و دستگاه هشدار و تجهیزات کنترل دسترسی نیز تجهیز میشوند.
جنس درب ضد حریق
جنس بیرون درب ضد حریق و جنس درون آن با هم متفاوت است. جنس بیرونی درب های ضد حریق از آهن یا فولاد است و جنس درونی آن عموما از پشم سنگ، شبکه های مشبک کامب، صفحه پرلیت، صفحه فیبر و… که عموما به صورت تک لنگه، دو لنگه لولایی یا کشویی متناسب است.
اجزای درب ضد حریق
خود بسته شو
درب ضد حریق مجهز به سیستمی است که درب خود به خود پس از باز شدن بسته میشود و برای اطمینان از این موضوع درب به یک وسیله مکانیکی تایید شده مجهز میشود. درب های واقع در گذرگاه خروج، دروبن پلکان، خروج های افقی یا دروبند فضاهای مخاطره آمیز از این نوع درب میباشد.
دستگیره آنتی پنیک
به منظور سرعت بخشیدن در باز شدن درب های مقاوم در برابر آتش سوزی هنگام فرار افراد در زمان اظطراری، دستگیره هایی با این عنوان طراحی شده است که جزء اصلی این نوع درب میباشد، این نوع دستگیره امکان دارد با توجه به مکانیزم و ضرورت بهره گیری از آن در انواع مختلف تولید شود. از دیگر اجزای درب های ضد حریق میتوان به دستگیره، قفل، لوله اتصالات، چارچوب، نوار پف شده و… اشاره کرد. در خصوص مقاومت درب در برابر حریق و خرید آنها این نکته بسیار مهم را نباید فراموش کرد که حتما دارای تمامی استانداردها باشند و به میزان قابل قبولی در برابر آتش سوزی مقاومت کند.
خرید درب ضد حریق
سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، پس از ثبت درخواست شرکت های تولید کننده درب های ضد حریق دارای گواهینامه فنی از مرکز تحقیقیات مسکن و راه و شهرسازی نسبت به بررسی مدارک و مستندات مربوطه و بازدید از شرکت و کارخانه ها اقدام نموده و پس از موفقیت در جلسه تعیین صلاحیت، شرکت در لیست شرکت های ارائه دهنده تجهیزات دربهای ضد حریق مندرج و در سایت سازمان قرار میگیرد.
لازم به ذکر است شرکت های مذکور بدون هیچ رتبه بندی در لیست بارگذاری شده و سایت سازمان قرار میگیرد. بنابراین در ابتدا پس از مراجعه به این لیست کارفرما میتواند درب های مورد احتیاج خود را انتخاب و پس از استعلام از شرکت های ذکر شده که در سایت ثبت شده انتخاب کند.
ضوابط نصب درب ضد حریق
- به منظور ارئه گواهی اصالت کالا درب های ضدحریق به سازمان تمامی مفاد در گواهینامه باید به صورت تایپ شده تکمیل و مهر و امضا شرکت، مهندس فنی شرکت مذکور و مالک پروژه را حتما داشته باشد.
- وجود سوراخ یا هر گونه خللی در سطوح درب ضد حریق یا قاب آن مجاز نیست.
- عدم وجود شیشه یا ترک خوردگی پنجره های شیشهای در درب های دارای دریچه دید غیر مجاز است.
- پشت چهار چوب به وسیله مصالح کامل پر شود.
- تمامی یراق آلات بدون زنگ زدگی یا آسیب ظاهری بوده و در حالت فعالیت به راحتی و بدون مشکل عمل کند.
- چارچوب درب های ضد حریق باید در مراحل سفت کاری توسط سه شاخک به اندازه 25 سانتی متر از هر طرف داخل دیوار نصب شود.
- هر گونه خوردگی، زنگ زدگی، تاب خوردگی و شکستگی در درب های ضد حریق غیر مجاز میباشد.
- حتما با مراجعه به سایت شرکت تولید کننده و تامین کننده درب های ضد حریق، با وارد کردن کد رهگیری از صحت خرید اطمینیان حاصل نمایید.
- تمای درب ها باید دارای پلاک مورد تایید از آزمایشگاه بر روی چارچوب درب و لنگه نصب شده باشد.
- در هنگام نصب دود بند، زیر کار باید کاملا تمیز باشد تا چسب نوار به صحیح ترین حالت نصب شود.
- نوار دودبند باید در لبه و گوشه ها بصورت فارسی نصب شود.
- به منظور عدم فرار متصرفین، به هنگام نصب درب ها (بازشو و فاصله گردش آن ها) عدم کاهش راه خروج باید حتما لحاظ شود.
- علائم و تابلوها به درستی نصب شده باشد.
- سیستم های یراق آلات شامل خود بسته شو و .. فاصله و تعداد لوله ها از یکدیگر، قفل و دستگیره پنیک بار و… آزمایشگاهی نصب شود.
در صورتی که درب های عرضه شده متناسب با الزامات اعلام شده در بندهای موجود در ضوابط درب های ضد حریق باشد. استفاده از آنها در پلکان خروجی مانعی ندارد. بدیهی است این اصول تا یک سال پس از تاریخ انتشار رسمی استاندارد ملی ایران در خصوص درب های ضد حریق و روش های آزمون معتبر میباشد و پس از آن شرکت های تولید کننده و بازرگانی ملزم به ارائه خدمات استاندارد ملی میباشند که شامل دو دسته درب های وارداتی و تولید داخل میشوند.
جمع بندی
در این مطلب سعی شد تا کمی درمورد دربهای ضد حریق و انواع آنها به شما اطلاعات مفیدی داده شود. اگر صاحب کسب و کار، بیزینس من، کارخانهدار و به نوعی شخصی هستید که مجموعهای را مدیریت میکنید، پیشنهاد میکنیم برای حفط امنیت خود و اطرافیانتان حتما از دربهای ضد حریق استفاده کنید. امیدواریم که این مطلب مفید فایده بوده باشد.