پوشش ضد حریق فایرپروف Fireproof چیست؟ انواع و قوانین اجرایی

فایرپروف چیست و قوانین اجرای آن | آذر ایستا بنا

پوشش ضد حریق فایرپروف Fireproof چیست؟ انواع و قوانین اجرایی

()

فایرپروف

پوشش های فایرپروف یا ضد حریق عبارتند از موادی که در مقابل آتش و حرارت محافظت می‌کنند و از گسترش آتش و انتشار دود جلوگیری می‌کنند. این پوشش‌ها به دلیل خواص ضد حرارتی و ضد آتش خود، در محیط‌هایی که به طور مستقیم با آتش و حرارت در تماس هستند، استفاده می‌شوند. شرکت آذر ایستا، یکی از شرکت‌های پیشرو در ارائه خدمات پوشش ضدحریق است و با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته و مواد با کیفیت، مشتریان خود را در حفظ امنیت و سلامت در مقابل حریق و آتش سوزی یاری می‌کند.

اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

در حقیقت، فایرپروف عبارت است از مقاوم سازی المان‌های فولادی سازه‌های اسکلت فلزی در برابر حریق که توسط متریال‌های مخصوص با قوانین اجرای تعریف شده و تایید شده توسط نهادهای ناظر انجام می‌گیرد که در ادامه مطلب به آن بیشتر خواهیم پرداخت. هر ساختمانی که مجوز ساخت اخذ می‌کند، بنا به نوع سازه ˓ تعداد طبقات ˓ مساحت و … دارای دستورالعمل‌های آتش نشانی متفاوتی هستند که یکی از این دستورالعمل‌های آتش نشانی، فایر پروف است.

فایرپروف به طور معمول دارای 2 حالت مقاومت دو ساعته و مقاومت سه ساعته در برابر حریق می‌باشد که توسط سازمان آتش نشانی تعیین می‌شود. تفاوت اجرای فایرپروف دو ساعته و سه ساعته در برابر حریق، مقدار ضخامت پاشش متریال روی المان‌های سازه می‌باشد . متریال فایرپروف، شامل ترکیب ماسه و سیمان ، متریال معدنی و رنگ‌های متورم شونده است.

فایرپروف ماسه و سیمان

در این نوع فایرپروف عملیات زیرسازی با رابیتس و میلگرد انجام می‌گیرد و همینطور تمام المان‌ها باید زی سازی شوند. به عبارتی دیگر، فایرپروف ماسه و سیمان به صورت فول مش اجرا می‌شود. در فایر پروف ماسه و سیمان پس از انجام عملیات زیرسازی، عملیات پاشش انجام می‌گیرد. در پاشش این فایرپروف، ابتدا ماسه و سیمان و آب ترکیب شده و بعد به وسیله دستگاه‌های شات کریت به سطح المان‌های فلزی سازه پاشش می‌شوند.

در فایرپروف ماسه و سیمان ضخامت اجرای پاشش برای مقاومت دو ساعته برای تیرها، 4 سانتی‌متر و برای ستون‌ها 5/2 سانتی‌متر می‌باشد. همچنین برای مقاومت 3 ساعته در برابر حریق، برای تیرها 5 سانتی‌متر و برای ستون‌ها 3 سانتی‌متر می‌باشد. این فایرپروف اغلب برای سازه‌های با مقاومت دو ساعته در برابر حریق استفاده می‌شود.

مزایا و معایب فایرپروف ماسه و سیمان چیست؟

فایرپروف ماسه و سیمان، ارزان قیمت‌تر از سایر متریال است. این متریال به سادگی در دسترس بوده و برای لکه گیری بعد از اجرای پوشش برخی نقاط، برای اجرای لوله کشی و کارهای ابنیه‌ای که باید تخریب شوند، مناسب هستند.

زیرسازی پوشش ضد حریق پایه سیمانی
زیرسازی پوشش ضد حریق پایه سیمانی

معایب این فایرپروف بدین شرح است: ضخامت متریال فایرپروف ماسه و سیمان، نسبت به سایر متریال بالا بوده و برای پارکینگ‌هایی که محدودیت ارتفاعی دارند، مناسب نیست. همینطور ظاهر نامناسبی نسبت به دیگر متریال داشته و در نهایت وزن مخصوص این نوع فایرپروف بالا بوده و سازه را سنگین می‌کند.

فایرپروف با متریال معدنی

در این نوع فایرپروف، اجرای زیرسازی با توجه با نوع متریال و نوع تاییدیه‌ی متریال متفاوت می‌باشد که به طور کلی در این فایرپروف، اکثرا زیرسازی با توری مرغی و پین کوب انجام می‌شود. در فایرپروف با متریال معدنی، قبل از انجام زیرسازی باید سطوح فلزی المان‌های سازه توسط آب شست‌شو داده شود تا بعد از اجرا دچار تبله نشده و بعد زیرسازی انجام گیرد. بعد از آن که متریال به صورت کیسه بسته بندی شدند، با آب مخلوط شده و با دستگاه شات کریت روی المان‌ها پاشش داده می‌شوند. ضخامت اجرای این فایرپروف، معمولا بین 1 الی 3 سانتی‌متر است.

مزایا و معایب فایرپروف متریال معدنی چیست؟

فایرپروف متریال معدنی، دارای وزن مخصوص کم بوده و نسبت به فایرپروف ماسه و سیمان، سبک‌تر هستند. ظاهر این نوع فایرپروف، نسبت به ماسه و سیمان زیباتر و مناسب‌تر است. از معایب این نوع فایرپروف، می‌توان به قیمت بالای اجرای این فایرپروف نسبت به فایرپروف ماسه و سیمان اشاره کرد. همینطور لکه گیری آن هم سخت‌تر می‌باشد؛ چرا که مصالح آن به راحتی در دسترس نیست.

فایرپروف رنگ متورم شونده

در فایرپروف رنگ‌های متورم شونده، زیرسازی احتیاج نبوده و سپس رنگ‌ها به وسیله دستگاه‌های پیسوله‌ای در چند پاس، روی سطح المان‌ها پاشش می‌شوند و عملکرد آن‌ها به گونه‌ای است که پس از رسیدن حریق به سطح رنگ، این رنگ‌ها متورم شده و لایه‌ای مقاوم در برابر آتش تشکیل می‌دهند.

پوشش رنگ ضد حریق
پوشش رنگ ضد حریق

مزایا و معایب رنگ‌های متورم شونده چیست؟

از مزایای این نوع فایرپروف، می‌توان به سبک بودن و ظاهر بسیار زیبای آن نسبت به سایر فایرپروف‌ها اشاره کرد. اگر بخواهیم از معایب این فایرپروف بگوییم، باید گفت که این نوع فایرپروف‌ها، نسبت به سایر متریال‌ها بسیار گران بوده و میانگین قیمتی آن بسیار زیاد است. لکه گیری آن هم بعد از اجرا، نسبت به دیگر فایرپروف‌ها سخت‌تر است؛ چرا که متریال آن به راحتی در دسترس نیست.

دلیل تاکید به استفاده از پوشش‌های ضد حریق

استفاده از انواع پوشش های ضد حریق، از جمله تدابیری است که برای پیشگیری از آتش سوزی و حفظ اموال و جان انسان‌ها اتخاذ می‌شود. آتش سوزی یک خطر جدی است که به دلیل سهل انگاری انسان‌ها و عدم رعایت اصول ایمنی، همچنان در حال رخ دادن است. در عرض چند دقیقه یا حتی چند ثانیه، می‌تواند تمام ثروت‌های مادی و حتی جان افراد را در خطر بیندازد. به همین دلیل، استفاده از پوشش‌های ضد حریق بسیار ضروری است تا در صورت بروز آتش سوزی، اموال و ارواح بشری در معرض خطر قرار نگیرند.

ساختمان‌هایی که دارای مواد قابل اشتعال هستند، به خصوص سازه‌هایی که دارای اسکلت‌های فلزی می‌باشند، بسیار حساس به حریق هستند. این ساختمان‌ها معمولاً در معرض خطرات بیشتری قرار دارند و بنابراین استفاده از محافظ‌های ضد حریق بسیار حائز اهمیت است. این محافظ‌ها علاوه بر اینکه با محیط زیست سازگار هستند، فاقد سمیت و آزبست نیز هستند. روش اجرای این محافظ‌ها بسیار ساده است و می‌توان آن‌ها را با استفاده از دستگاه‌های پاشش بر روی سطوح مختلف اعمال کرد.

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up