عناوین اصلی این مطلب
نگاهی اجمالی به انواع سازههای فلزی و نحوه کار آنها
بنا فلزی Steel Structure تحت عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح در دنیای ساختمان سازی امروز این، عنوانی کلی برای انواع بناهای ساخته شده از فولاد میباشد. امروزه فولاد که همان آلیاژ تشکیل شده از آهن و کربن میباشد، با امکانهای گوناگون خود به یکیاز کارآمدترین مصالح ساختمانی بدل گردیده است.
در ساخت از ادغام متفاوت فولاد به کارگیری میگردد که بهای میلگرد آلیاژی با دقت به این میزان ترکیبات تعریف میشود. سازههای فولادی چنان جایگاه ویژهای در ساخت و ساز دارا هستند که در بعضی پروژههای ساخت و ساز با هیچ یک از دیگر مصالح قابل جایگزینی نیستند.
سازه فولادی قابی، بنا فولادی پوسته ای، بنا فولادی آویزان و بنای فولادی خرپا از مهم ترین انواع بناهای فلزی به حساب میآیند. در این نوشتار با کاربردها، مزیتها و انواع سازههای فلزی به شرح آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید تا با نقش بیبدیل سازه های فلزی آشنا گردید.
انواع سازههای فلزی
سازههای فولادی دارای انواع متنوعی بوده و از انواع سازههای فلزی میتوان به سازه قابی که با استفاده از تیرها و ستونها تولید میگردد، بنای شبکه ای که مشمول سازه فولادی مشبک و گنبدی میباشد، سازه از پیش تقویت گردیده، بنای خرپا که با به کار گیری از میلگرد و اجزاء مثلثی صورت ساخته میشود، سازه طاقی شکل، پل کمانی، پل تیری، کابلی، پل معلق و پل خرپایی اشاره نمود. در ادامه 4 نوع مهم از اشکال بنا های فلزی مورد بررسی قرار میگیرند.
سازه فولادی قابی چیست؟
یکی از انواع بناهای فولادی، سازه قابی میباشد. قاب فولادی یک تکنیک ساختمان سازی میباشد که در آن از یک اسکلت فلزی به کار گیری میگردد. این اسکلت از ستونهای فولادی عمودی و تیرهای افقی I شکل که به شکل شبکههای مستطیلی ساخته گردیدهاند تشکیل میگردد.
کار این کانالهای مستطیلی پشتیبانی از طبقات، سقف و دیوارها که تمامی متصل به آن اسکلت میباشند، خواهد بود. در واقع این تکنیک قاب فولادی بود که به انسان اجازه ساخت آسمان خراش را داد به دلیل آن که بدون این نوع بنا، ساخت ساختمانی بدین حد از ارتفاع بسیار سخت میباشد.
پروفیل فولادی رول شده یا این که قسمتهای متقاطع ستونهای فولادی، شکل حرف I را تشکیل میدهند. دو حاشیه پهن در یک ستون، قطور تر و پهنتر از لبههای یک تیر میباشند. علت این مساله ارتقا تحمل بار فشاری در بنا میباشد. قسمتهای فولادی مربعی و لولهای شکل نیز میتوانند در سازه فولادی قابی به کار گیری شوند.
در این حالت این قسمتها با بتن پر میشوند. تیرهای فولادی با به کار گیری از پیچ و چفت پیچ دار به ستونها متصل گردیده اند. به جهت افزایش تحمل در قبال خمش لحظهای، جان تیر در تیرهای I صورت اکثر اوقات پهنتر از جان ستونها میباشد. صفحههای پهن عرشه های فولادی نیز میتوانند برای پوشاندن سطح فوقانی بنای فولادی قابی به کارگیری شوند.
مقاوم سازی سازه فولادی قابی در برابر حریق
در ادامه بررسی چند نوع سازه فلزی داریم و چگونه ساخته میشوند به مقاوم سازی نوع قابی در برابر آتش سوزی میپردازیم. فولاد در برابر حرارت زیاد، نرم میگردد و تغییر شکل میدهد و در نتیجه تا حدودی ریزش مینماید، به همین خاطر قاب فولادی احتیاج به مقاوم سازی دارد.
جهت مقاوم سازی ستونها، آنها را با استفاده از بنا مقاوم در برابر آتش سوزی روکش پوشش ضد حریق مینمایند. تیرها نیز با اجرای پوشش ضد حریق و به کارگیری از بتن یا لایه گچی روکش میشوند.
تفاوت ساختمان فلزی با بنای فلزی قابی
شما میتوانید اصولا یک ساختمان داشته باشید که تمامی آن از فولاد ساخته گردیده باشد. دراین حالت فولاد هم به عنوان تکیه گاه داخلی و هم به عنوان پوشش خارجی به کار رفته میباشد. ولی در سازه فلزی قابی، برای ساخت طبقات، دیوارها و مانند آن از دیگر متریالها به کار گیری میگردد. ساختمانهای فلزی برای اهداف مختلفی ساخته میشوند مانند انبار، سوله و حتی خانه مسکونی.
سازه فولادی پوستهای
یک کدام از انواع سازههای فلزی مهم بنا فولادی پوستهای میباشد. به بیان معمولی، بنای فولادی پوستهای سازه ای با حجم فضایی مانند کره یا استوانه میباشد که برای ساخت سیلوها و مخازن نگه داری سیالات در سوله ها و… مورد به کار گیری قرار میگیرد.
سازه فولادی پوستهای چگونه ساخته می شود؟
سازه فولادی پوسته ای نوعی از انواع بناهای فلزی میباشد که با صورت هندسی ویژهاش شناخته میگردد. بنا فولادی پوسته ای جسم صلب سه بعدی میباشد که ضخامت آن در مقایسه با بقیه ابعاد کم میباشد. ضرورتا یک بنا فولادی پوستهای با استفاده از دو شیوه ساخت و ساز میگردد؛ اولین شیوه صورت دادن به سطح میانی پلیت بهعنوان یک سطح یک بار یا دو بار خم شده و دومین شیوه با به کار گیری از اعمال بار و فشاری که با پلیت سازنده فشار زیاد، هم صفحه میباشد.
سازه فولادی معلق
بنای فولادی معلق یکی از دیگر انواع سازههای فلزی میباشد. سازه فولادی معلق به بناهای با سطحهای افقی گفته میشود که در آنها طبقات با به کار گیری از کابلهای معلق شده سهمی شکل با قدرت زیاد پشتیبانی میشوند. توان یک سازه فولادی آویزان از شکل کبلهای قوی تاب دار سهمی شکل حاصل میگردد.
جهت کارآمدی بیشتر این نوع از انواع سازههای فلزی، فرم سهمی گونه آن طوری پیاده سازی می گردد که شکل آن تماما در حدود فرم دقیق نمودار لحظهای باشد. کابل تابدار، زیر موقعیت فشار متقارن دارای ثبات بیشتری میباشد چون کابل قابلیت تغییر شکل جهت تنظیم خود با فشار خارج از مرکز را دارد.
این امکان در کابل سبب ساز فشار ثانویه در سطح افقی و تغییر شکل بیشتر میگردد. علت وجود انحنای سهمی گونه در بنای فولادی آویزان، مقاوم سازی این بنا در قبال فشارهای خارج از راس یا جانبی مانند فشار ناشی از باد یا این که ارتعاش و مانند آن میباشد.
سازه فولادی خرپا
یکی از دیگر انواع محبوب بناهای فلزی خرپاها میباشند. برای آشنایی بنای فولادی خرپا اول میبایست خرپا را شناخت. خرپا یک بنای تشکیل شده از تیرها و بقیه المانها است، به نحوی که یک ساختار مشبک را تشکیل دهند. در دانش مهندسی، یک خرپا سازه ای شامل اجزایی میباشد که دو نیرو ایجاد مینمایند. یک جزء دو نیرویی عبارت میباشد از بنا ای که در آن نیرو صرفا به دو نقطه وارد میگردد.
در این نوع بنا اجزا به گونهای کنار هم قرار گرفته اند که ترکیب کلی به مثابه یک شی واحد عمل نماید. خرپاها عموماً مشمول 5 واحد مثلثی یا بیشتر میباشند. این مثلثها دارنده اجزاء مستقیم و صاف بوده که انتهای آنها در مفصل ها به یکدیگر متصل گردیده اند بدین مفاصل گره Node گفته میشود. در این نوع ساختار نیروهای فرنگی و برخورد ها بدین نیروها، تنها در حیطه مفصلها اجرا میشوند و سبب تولید نیرو در اجزای کششی یا این که فشاری میشوند.
اگر به عنوان یک سازنده مسئولیت پذیر قصد دارید در ساخت بناهای خود از پوشش ضد حریق به کار ببرید، شرکت آذر ایستا پدرام سازه در زمینه اجرای پوشش ضد حریق قادر به ارائه سرویس دهی به مشتریان گرامی است. برای هماهنگی، ثبت سفارش و اطلاع از قیمت پوشش ضد حریق با تیم پشتیبانی و مشاوره ما مجموعه در ارتباط باشید.