پوشش ضد حریق اسکلت فلزی بر روی ساختمان ها از فروپاشی آن در مقابل آتشسوزی جلوگیری میکند و زمان کافی برای رهایی از آتش سوزی و ارائه خدمات آتش نشانی را فراهم میکند. که برای انواع سازههای فلزی و بتنی طراحیشده است. زمانی که از پوشش ضدحریق در سازهها استفاده میشود دمای اجزای اساسی سازه کنترل شده و به دمایی که باعث افت مقاومت، ریزش فولاد، از دست رفتن ساختار بتن و تخریب نمیرسد.
عناوین اصلی این مطلب
انواع پوشش ضدحریق اسکلت فلزی
با توجه به پیشرفت تکنولوژی مشاهده می کنیم که انواع مختلفی از پوشش های ضد حریق اسکلت فلزی وجود دارد .که ما در این مقاله به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم
مواد پاششی معدنی
این نوع پوشش دارای گرانول های منبسط شده مانند ورمیکولیت و پرلیت می باشد . که در سطوح خارجی و داخلی ساختمان هایی که دارای سازه های فلزی هستند. مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به این که دارای دقت بالایی هستند بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ضخامت این نوع پوشش بستگی به مقاومت آن در برابر آتش سوزی دارد .و از مهم ترین کاربرد های آن ها در نیروگاه ها، پالایشگاه ها، سازه های بتنی و فولادی، پارکینگ ها، صنایع پتروشیمی، تونل ها، کارخانجات، لوله های سوخت و ساختمان سازی است.
- برد ها و پنل های ضد حریق
این نوع پوشش مقاومت بالایی دارد .هم در مقابل آتش سوزی و هم رطوبت که می توان از آن ها در دیوارهای داخلی و خارجی و دیوارهای کاذب برای جلوگیری از آتش سوزی استفاده کرد.
- رنگ های منبسط شونده
این نوع پوشش اصولاً بر پایه آب یا حلال می باشند .که امکان استفاده در شرایط ویژه جهت محافظت از سازه های فلزی و فولادی را دارد. حداکثر ضخامت این پوشش 6 میلیمتر می باشد.رنگهای ضد حریق در درجه حرارت 270 تا 300 درجه سانتی گراد طی یک نوع واکنش شیمیایی خاص گازهای خنککنندهای را از خود آزاد میکنند که با حجیم شدن آنها حدود بیست برابر لایه زغال همراه است. که سازه را در مقابل آتشسوزی محافظت میکنند.
و تا حداکثر دو ساعت در مقابل آتشسوزی سازه را محافظت میکنند کاربردهای این نوع پوشش محیطهای داخلی سازههایی که شکل ظاهری برای آنها اهمیت دارد ، سازههایی که فضای محدودی دارند و یا سازههایی که ایمنی و بهداشت در آنها اهمیت بسیاری دارند، میتوان اشاره کرد.
اهمیت استفاده از پوشش مقاوم حریق اسکلت فلزی
آتشسوزی از دیرباز یکی از خطراتی بوده است ، که همیشه ساختمانها را تهدید کرده . ولی با استفاده از پوششهای ضد حریق سازه فلزی، این خطرات به نسبت کمتر شدهاست . و استفاده از این پوششها بسیار اهمیت بالایی دارد. زیرا باعث میشود که مقاومت ساختمان در مقابل آتشسوزی بالا رفته و بهسرعت تخریب نشود.
همانطور که از نامش پیداست این پوششها ضد حریق هستند. در واقع در مقابل حرارت نسوز هستند ، طبیعتاً در هنگام افزایش دما شکل ظاهری خود را حفظ کرده و از بین نمیروند همچنین در هنگام آتشسوزی این پوششها گازهای سمی تولید نمیکنند و چسبندگی با فلز در مقابل حریق را دارند .با توجه به اینموضوع که این نوع پوششها بسیار سبک هستند. به هیچ عنوان برای ساختمان بار مرده به حساب نمیآید. و در برابر شرایط محیطی مختلف مقاوم بوده و به راحتی بر اثر کوچکترین مشکل ترمیم میشود.
مواد متشکل پوشش ضدحریق سازه های فلزی
درست است که پوشش ضد حریق اسکلت فلزی انواع مختلفی دارد. اما باید به این نکته توجه کرد که هر کدام از مواد خاصی تشکیل شده است. به این صورت که یکی از مهم ترین مواد تشکیل دهنده ی ضد حریق <کربنات کلسیم> می باشد. یکی از وظایف مهم این مواد حجیم و سبک کردن پوشش ضد حریق است.یکی دیگر از مهم ترین مواد اولیه <سیمان پرتلند > می باشد که یکی از مواد محکم کننده سازه ها و پوشش ضد حریق است.
یکی دیگر از مواد محکم کننده پوشش ضد حریق اسکلت فلزی، مونت موریلونیت می باشد. که در مقابل حرارت منبسط می شود، مقاومت و استحکام را در مقابل آتش سوزی بالا می برد. اما ورمیکولیت و پرلیت نقش سبک کننده پوشش را دارد و میکا در مقابل افزایش دما سازه را مقاوم می کند و آخرین مواد تشکیل دهنده گچ می باشد، که علاوه بر مقاومت، عایق گرما نیز است.
مزایای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی
همان طور که می دانیم یکی از مهم ترین وظایف پوشش ضد حریق، محافظت از امنیت ساکنین، جان انسان ها و سازه ها در مقابل آتش سوزی است. که به دلیل همین موارد قابلیت بالایی برای سرمایه گذاری دارد. ولی در ایم جا به چند مورد از مزایای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی اشاره می کنیم
- به راحتی قابلیت اجرا در سطوح داخلی و خارجی دارد. و در واقع سهولت در اجرا
- قابلیت اجرا بر روی سازه های تازه احداث و همچنین سازه های قدیمی
- برای تامین امنیت در مقابل حریق استاندارد های قوی در نظر گرفته شده است و مرغوبیت مصالح بکار رفته
- استفاده از پوشش ضد حریق سازه های فلزی و یا حتی بتنی، بر روی اجزای اصلی سازه (مانند دیوار ها) جهت جلوگیری از گسترش حریق
- تاثیر نداشتن بر روی زیبایی سازه
- با استفاده از پوشش ضد حریق مقاومت سازه افزایش یافته . و پایداری اسکلت فلزی بیشتر می شود
معایب پوشش ضد حریق اسکلت فلزی
معایب پوشش ضد حریق برای اسکلت فلزی در واقع بسیار اندک است. ولی ذکر همین چند مورد هم ضروری است
- به یک متخصص جهت اجرا و نصب نیاز است.
- همان طور که توضیح دادیم ، سهولت در اجرا یکی از مزایای پوشش عایق حریق است. اما به هر حال زمان اتمام کامل کل پروژه را افزایش می دهد.
- به متخصص جهت انتخاب نوع پوشش نیاز است. که برای کدام سازه چه پوششی مناسب است.
برای اجرای پوشش عایق حریق باید به نکات زیر توجه کرد
- برای اجرای پوشش عایق حریق، باید حتما ضخامت لازم را تامین کرد. باید حتما برای سازه های فلزی به صورتی باشد که به دمای بحرانی نرسد و سازه تخریب نشود.
- به وسیله ی افزایش دما باید حتما پوشش ضد حزیق به سطح زیر کار بچسبد.
- استفاده نکردن از جزئیاتی که باعث ضعیف شدن پوشش سازه های فلزی در برابر تحریق می شود. بطور مثال، بعضی پوشش های ضد حریق اسکلت فلزی نمی توانند وزن نما های سنگین را تحمل کنند. پس برای نصب و یا اجرای پوشش باید به نکات ظریف اجرا توجه کرد.