در مراحل طراحی و اجرای سقف وافل، نقشهها و اطلاعاتی که در اختیار ما قرار میدهند، نقش بسیار مهمی دارند. اطلاعات درون نقشهها کمک میکنند جزئیات با اهمیتی را از اجرای سقف وافل به دست بیاوریم. به همین دلیل ضروری است که قبل از شروع قسمت مورد نظر از یک پروژهی عمرانی، به نقشه سقف وافل هم توجه شود. آذر ایستا بنا به عنوان یکی از بهترین مجریهای پروژههای اجرای سقف وافل در کشور، در اینجا اطلاعاتی مفید از نقشه خوانی سقف وافل در اختیار شما قرار میدهد.
عناوین اصلی این مطلب
نقشه سقف وافل چیست؟
نقشه سقف وافل، نقشهای است که اطلاعات و جزئیات کاربردی برای اجرای سقف وافل را در اختیار مجریان کار قرار میدهد. در مراحل اجرای سقف وافل، جزئیات مذکور که در درون نقشهها قید شده، بررسی و لحاظ میشود. درون این نقشهها مشخصات سقف وافلی که باید اجرا شود، معین شده است؛ از جمله ضخامت سقف، ارتفاع سقف وافل، نوع و اندازه قالبی که باید استفاده شود، طرز چیدن قالبها در کنار هم، شیوه قراردادن آرماتورها در سقف و… .
همچنین در نقشه سقف وافل مشخص شده که کدام بخشهای سقف میبایست به جای حالت وافل، بهصورت دال بتنی ساده و توپر اجرا شوند. هدف از نقشه خوانی سقف وافل، دریافت اطلاعات جامع و کامل درباره نحوه و جزئیات سقفی است که باید برای تکمیل سازه، ساخته شود.
اگر در عمل کار اجرای سقف و جزئیات در نظر گرفته شده در آن با نقشههایی که از قبل در برنامه اتوکد تهیه شده تناقض داشته باشد، ایرادی در پروژه ایجاد میشود که حتی ممکن است کارفرما را دچار دردسر کرده و باعث توقف پروژه شود.
معرفی انواع نقشههای سقف وافل
قبل از اینکه مراحل نقشه خوانی این نوع سقف را شرح دهیم، ابتدا شما را با 2 نوع کلی نقشه سقف وافل آشنا میکنیم. نقشههای مربوط به سقف وافل ممکن است مربوط به مقطع سقف وافل باشند، یا اطلاعاتی در مورد پلان سقف را در اختیار شما قرار دهند. هر دو نوع آن دارای اطلاعات مهم در مورد مشخصات سقف وافل و قالبهای وافل بکاربرده شده در اجرای آن هستند. در روند نقشه خوانی سقف وافل، باید به هر دو نقشه توجه کافی شود.
نقشه مقطع سقف وافل
نقشه مقطع سقف وافل، همان طور که انتظار میرود، برش و اطلاعاتی از سطح مقطع سقف وافل را ارائه میدهد. در این نقشه جزئیاتی مثل ضخامت سقف نیز مشخص شده است. علاوهبر آن، نوع و ارتفاع قالب وافل مورد نیاز برای اجرای سقف هم تعیین شده است. مطابق با این اطلاعات، مجریان وارد عمل شده و قالب مورد نیاز را تهیه میکنند.
در نقشه مقطع سقف وافل ذکر شده که چه تعداد میلگرد از چه نوعی باید برای تهیه شبکه آرماتوربندی سقف مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین فاصله لازم بین میلگردهای طولی سقف، میلگردهای فوقانی و تحتانی تیرچهها، معین شده است. در نقشه خوانی سقف وافل از طریق نقشه مقطع سقف، نمایی شماتیک از مقطع سقف دیده میشود که اعداد و ارقام مربوط به جزئیات بخشهای مختلف آن، ذکر شده است.
نقشه پلان سقف وافل
دومین نوع نقشه، مربوط به پلان سقف وافل است. در نقشه پلان، نمایی از سقف به تصویر کشیده شده و قالبهای وافل بکاربرده شده برای اجرای آن در تصویر مشخص خواهد بود. نقشه پلان سقف وافل تعداد قالبهای مورد نیاز را نشان میدهد. به همین دلیل به آن پلان قالب چینی هم گفته میشود.
در نقشه پلان سقف وافل، میتوانید مساحتی از سقف را که باید به شکل دال توپر اجرا شود، مشاهده کنید. این کار برای پیشگیری از برش پانچ ستونها انجام میشود. همچنین در این نقشه جزئیات چینش قالبها در کنار هم ذکر شده که در نقشه خوانی سقف وافل مورد استفاده قرار میگیرد.
سقف وافل مورد نظر برای اجرا، چه از مدل یک طرفه باشد و چه دو طرفه، نقشه پلان برای آن آماده و ارائه میشود. البته در مورد سقف وافل یکطرفه، نحوه مونتاژ و شیوه درست و استاندارد قرار دادن قالبها در کنار هم در نقشه مربوط به آن شرح داده میشود. استفاده از این نقشه به پیشبرد روند صحیح کار و متصل کردن راحتتر اجزای قالب بندی کمک خواهد کرد.
مراحل نقشه خوانی سقف وافل
حالا که با نقشههای سقف وافل و انواع آن آشنا شدیم، به مراحل خواندن و استفاده از این نقشهها اشاره میکنیم. کاربرد نقشههای سقف وافل، در سه مرحله از اجرای سقف وافل یک طرفه یا دو طرفه، حائز اهمیت است؛ مرحله چینش قالبها، قراردهی آرماتورهای اصلی و همینطور گذاشتن میلگردهای تقویتی.
مرحله 1: چینش قالبها
همان طور که گفتیم، نقشه اتوکد پلان سقف وافل، اطلاعاتی در مورد وضعیت، تعداد و چینش قالبها در اختیار ما قرار میدهد. بنابراین در مرحله قالب چینی از آن بطور مستقیم استفاده میشود و قبل از آن هم، برای تعیین تعداد قالبهای مورد نیاز که باید تهیه شود، مورد استفاده قرار میگیرد. مشخصات قالبها بهطور جزئی در نقشه مقطع سقف وافل ذکر شده که باید در نقشه خوانی سقف وافل بررسی شده و هنگام خرید یا اجاره قالبها، مد نظر قرار بگیرد.
در مراحل اجرای سقف وافل، ابتدا زیرسازی و شاسی کشی سقف انجام میشود. سپس طبق چیزی که در نقشه تعیین شده، قالبهای وافل را در جای مناسب خود کنار هم قرار داده و با قفل به یکدیگر وصل میکنند تا در همان جایگاه محکم و ثابت بمانند. در نقشه بعضی از قسمتهای سقف مشخص شده که به جای مدل وافل، باید به فرم دال بتنی توپر ساخته شود. برای این قسمتها نیازی به قالب بندی وافل نبوده و از تخته چوبی یا پلیمری کمک گرفته میشود تا سطحی صاف جهت بتنریزی آماده شود.
مرحله 2: نقشه خوانی سقف وافل در جایگذاری میلگردهای اصلی
مورد دیگری که در انجام آن اطلاعات نقشههای سقف وافل در نظر گرفته میشود، جایگذاری آرماتورهای اصلی سقف است. پس از مرحله قالب بندی سقف و قرار دادن تک تک قالبهای وافل در سر جای خود، باید از شبکه میلگردها برای افزایش استحکام و توان کششی سقف بتنی استفاده شود.
ویژگیهای میلگردهای اصلی مورد نیاز برای جایگذاری بر روی قالبهای وافل، در نقشه مقطع سقف وافل مشخص شده است. از اطلاعات این نقشه استفاده کرده و از آن می توان سایز، نوع و تعداد میلگردهای مورد نیاز برای آرماتوربندی را پیدا کرد. بعد از نقشه خوانی سقف وافل، آرماتورهای لازم را تهیه کرده و مطابق الگویی که نقشه مطرح میکند، آنها را در بالا و پایین تیرچهها در جای مناسب قرار دهید.
مرحله 3: استفاده از نقشه برای قراردادن آرماتورهای تقویتی
میلگردهای بکاربرده شده در سقف وافل، به میلگردهای اصلی محدود نمیشوند. بلکه برخی از میلگردها برای تقویت کردن و استحکام بیشتر سقف مورد استفاده قرار میگیرند و اصطلاحا میلگردهای تقویتی محسوب میشوند. در نقشه سقف وافل، اطلاعاتی در مورد این آرماتورها هم مطرح شده که میتوان از این اطلاعات برای جایگذاری آرماتورهای تقویتی در جای مناسب استفاده نمود.
بنابراین طبق چیزی که در نقشهها گفته شده، میلگردهای تقویت کننده در فواصل معین و ابعادی که ذکر شده، تعبیه میشود. به این شیوه، کار تعبیه میلگردها بهطور دقیق انجام میشود تا باعث افزایش مقاومت سقف شود.
مرحله 4: بتن ریزی
بعد از اینکه همه آرماتورها با کمک نقشه خوانی سقف وافل در جای مناسب قرار داده شد، نوبت به عملیات بتنریزی میرسد. با توجه به جزئیاتی که در نقشه مقطع سقف وافل ذکر شده، قطر کاور بتن مقدار مشخصی اعلام شده است. با در نظر گرفتن این ضخامت، بتن ریزی انجام میشود تا به میزان گفته شده در نقشه برای ضخامت کاور بتن برسد.
نکات مهم در نقشه خوانی سقف وافل
یک نکته بسیار مهم در بررسی نقشههای سقف وافل و سپس اجرای آنها، دقت به مشخصات قالب مورد نیاز است. معمولا باید قالبهایی با همان مشخصات برای اجرای سقف تهیه شود. تغییردادن نوع و اندازهی قالبها، بی هماهنگی و تأیید طراح پروژه مجاز نبوده و موجب مشکلات و خسارت خواهد شد. پس باید حتما قالبهایی با اندازه گفته شده در نقشه استفاده شود.
مراحل مربوط به محاسبه مقدار و میزان میلگردها، نحوه آرماتوربندی و جایگذاری آنها هم باید بطور دقیق مشابه چیزی که در نقشه گفته شده، انجام شود. مهندسان و عوامل اجرایی باید در تمام مراحل گفته شده، دقیقا طبق نقشه عمل کرده و به جزئیات توجه ویژهای داشته باشند. نقشه خوانی سقف وافل باعث میشود کار اجرا به بهترین نحو و بدون مشکل و اشتباه انجام شود. برای اجرای پروژههای سقف وافل، صفر تا صد کار را با خیال راحت به آذر ایستا بنا بسپارید. آذر ایستا بنا مجری باسابقه و مطمئن پروژههای اجرای سقف وافل در سراسر کشور است.