در ساخت و سازهای گوناگون عملیات جوشکاری به منظور اتصال قطعات به یکدیگر و تشکیل بناهای جدید به وسیله اشخاص ماهر و کارشناس انجام میشود. بعضا از روشهای جوشکاری به نیروی انسانی نیاز دارند و بعضی دیگر با دستگاههای اتومات صورت میگیرند.
با دقت به محل اجرا و نوع قطعه مختلف است از این رو به شیوههای متفاوت انجام میگردد. یکیاز این شیوهها جوشکاری غیر ذوب میباشد که تیم تولید محتوای مجموعهی آذر ایستا در ادامه به توضیح آن پرداخته است.
جوشکاری ذوبی چیست؟
جوشکاری ذوبی یکی از انواع طریقهای جوشکاری میباشد که در آن با استفاده از ذوب کردن قطعه یا فلز، اتصال قطعات و فرآیند امور انجام میگردد. فرایند کار دراین شیوه به زبان ساده این گونه است که دو لبه فلز مورد نظر برای جوشکاری را ذوب مینمایند، این دو قسمت به یکدیگر میچسبند و بعداز سرد شدن شاهد اتصال دو قطعه هستیم. در برخی از گونههای جوشکاری ذوبی ممکن میباشد برای کسب نتیجه بهتر سراغ استفاده از الکترودها یا فلز اتصال برویم.
آشنایی با انواع جوشکاری ذوبی
برای انجام جوشکاری ذوبی در وضعیت و مکانهای گوناگون، سراغ شیوههای متفاوتی میرویم. هرمورد از این شیوهها دارای فرآیند خاصی میباشند، که مزایا و معایبی را در اختیار ما خواهند گذاشت. بهتر است پیش از این که بخواهیم سراغ هر یک از این طریقها برویم، با جزئیات مرتبط با آنان بیشتر آشنا شویم.
جوشکاری پلاسما
در شیوه جوشکاری ذوبی پلاسما از یک گاز یونیزه خاص استفاده میگردد، که این کار اجازه میدهد تا تراکم قوس الکتریکی ایجاد شده بیشتر باشد. همین مسئله به ما کمک میکند تا بتوانیم جوشکاریهای ذوبی دقیق و ظریف تری انجام دهیم. اجرای این مثال از انواع جوشکاری ذوبی نسبتاً ساده میباشد و در اجرای آن به طور اتومات یا این که دستی مزایای زیادی وجود دارد.
جوشکاری زیر پودری
در این شیوه گرمای تولیدی که بوسیله قوس الکتریکی در بین قسمت بدون روکش الکترود فلزی و قطعه اعمال میگردد، سبب ذوب شدن این بخشها و پر شدن بخش مورد نظر از الکترود شود. ولی در مواقعی مشاهده شده که از پودر فلزات مختلف برای اجرا این نحوه جوشکاری به کارگیری میگردد.
قوس الکتریکی که بین دستگاه مولد قدرت و قسمتهای گوناگون تولید میشود، معمولاً بوسیله یک موتور با قابلیت کنترل اتومات مهار میشود.
جوشکاری ذوبی قوسی با گاز محافظ (الکترود فلزی)
فرآیند عمل در این شیوه جوشکاری اینگونه است که، قوس الکتریکی ایجاد شده به این فلز پایه و قسمت انتهایی الکترود وظیفه ایجاد حرارت را بر عهده دارد. همینطور برای تغذیه الکترود از یک موتور محرک با سرعت ثابت به کارگیری میگردد و میزان جریان لازم بستگی تخت گاز تغذیه الکترود دارد که میبایست آن را با دقت به حجم فعالیت خود تهیه کرد.
مولد قدرت انتخاب کننده اندازه طول قوس الکتریکی میباشد و بایستی در حین عمل، شخص کارشناس قسمت شیپور را در فاصلهای ثابت که تقریبا۲۰ میلیمتر بالاتر از حوضچه جوش در نظر گرفته میشود، مراقبت کند. به این نوع جوشکاری، جوشکاری میگ مگ نیز میگویند.
جوشکاری ذوبی- قوس الکتریکی دستی
یکی از متداولترین راههای اتصال قطعات فلزی جوشکاری ذوبی ،قوس الکتریکی دستی میباشد. جریان مداوم الکترونها میان قطعه کار و الکترود سبب تولید قوس الکتریکی میشود، و در نتیجه آن، شاهد ایجاد حرارت زیادی خواهیم بود.
در این شیوه جوشکاری بایستی در میان الکترود و قطعه از یک گاز رسانا مصرف شود که در موردهای گوناگون هوا میتواند مورد خوبی باشد. ولی همین مسئله سبب شده تا قابلیت جوشکاری در خلأ برای ما وجود نداشته باشد.
جوشکاری ذوبی- قوس الکتریکی تنگستنی
در این شیوه جوشکاری قوس الکتریکی به وجود آمده بین دو بخش را با استفاده از یک الکترود تنگستنی و فلز پایه، ایجاد میکنیم. چنانچه برای پر کردن حوضچه نیاز به ماده پرکننده یا این که فلز خاص داشته باشیم، معمولاً سیمهای یک متری در بازار موجودند که میبایست آنان را روی لبه جلویی حوضچه ذوب جوشکاری قرار داد.
جوشکاری گازی یا اکسی استیلن
در این نمونه از انواع جوشکاری ذوبی، شعله وظیفه تولید حرارت برای ذوب فلز و پر کردن حوض جوش را بر عهده دارد. در انتهای شیپوره مرتبط با این جوشکاری، یک بدنه مشعل قرار دارد که مخلوطی از گاز استیلن و اکسیژن را میسوزاند.
در این قسمت از مقاله خاطر نشان میسازیم شرکت آذر ایستا پدرام سازه در همین راستا اقدام به اجرای پوشش ضد حریق کرده است که در صورت نیاز اطلاعات قیمت پوشش ضد حریق و ثبت سفارش آن از طریق راههای ارتباطی وبسایت قابل انجام است.
جوشکاری غیرذوبی
سبک جوشکاری غیر ذوبی همانگونه که از نامش پیداست، به نوعی از جوشکاری اشاره مینماید که در آن قطعات بدون این که ذوب شوند به یکدیگر اتصال پیدا میکنند. در این پروسه قطعات به وسیله حرارت یا بدون آن در هم فرورفته و متصل میشوند.
در فرآیندهای ذوبی، تداخل لبههای دو قطعه بعد از ذوب شدن آنها اعمال میگردد البته در پروسه غیر ذوبی بدون تشکیل مذاب، اتصال صورت خواهد گرفت. در جوشکاری حالت جامد یا جوشکاری غیرذوبی پیوستگی قطعات فارغ از ذوب فلز مبنا اجرا میشود و هیچ ماده پرکنندهای مورد استفاده قرار نمیگیرد.
استفاده از این شیوه اتصال سبب میشود فلزات خاصیتهای اولیه خود را از دست نداده و به جهت حرارت دچار آسیب نشوند.
آشنایی با انواع جوشکاری حالت جامد یا غیرذوبی
جوشکاری فشاری سرد
جوشکاری فشاری سرد یکیاز جوشکاریهای حالت جامد میباشد که استفاده از آن پیشینهی طولانی دارد. درین شیوه در بین اجزای ماشین جوش، یک باند اتم به اتم تشکیل میشود. از انواع این نوع جوشکاری میتوان جوشکاری غلطکی را نام برد که با استفاده از آن میتوان ورقهای فلزی را به طورپیوسته جوشکاری نمود و میزان سرعت تولیدها را بالا برد.
افزایش درصد فشار عمودی و انبساط سطحی در جوشکاری فشاری سبب به افزایش استحکام نقطه جوش میشود. از جمله عوامل اثرگذار بر این شیوه میشود به فشار عمودی بر نقطه مشترک، درصد انبساط سطحی در این نقطه، شیوه حاضرسازی سطح و حرارت دهی بعد از جوشکاری اشاره نمود.
جوشکاری آهنگری یا جوشکاری پتکه ای
از قدیمی ترین انواع جوشکاری شرایط جامد است که بوسیله آهنگران گزینه استفاده قرار میگرفت. در گذشته از این روش برای تولید لولههای فولادی و مخازن پایین فشار استفاده میشد. البته امروزه با استفاده از حرارت، فشار و شیوههای جدید این جوشکاری کمی تغییر کرده و جوشکاری نقطه مورد نظر راحت تر صورت میگیرد.
جوشکاری نفوذی
اتصال تیتانیوم و بقیه آلیاژها با استفاده از جوشکاری نفوذی صورت میگیرد. با استفاده از جوشکاری ذوبی برای اتصال آلیاژها نمیتوان در نزدیک فلز پایه مقاومت اتصالی تولید نمود؛ از این رو از جوشکاری نفوذی برای ساخت این اسـتحکام استفاده میشود.
ساختارهای تیتانیومی در صنعت هوا، فضا کاربرد دارند؛ از این رو استفاده از طریق نفوذی میتواند مخارج اضافی را کم کند و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
جوشکاری اصطکاکی
این نوع جوشکاری از طریق تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی اعمال میگردد. در جوشکاری اصطکاکی دو قطعه را به یکدیگر نزدیک می نمایند، آنگاه گرمای زیادی که به واسطه ساخت حرکت دورانی تولید شده سبب به ساخت شرایط پلاستیسیته در نقاط اتصال میشود.
در نهایت با انجام فشار، لبههای دو قطعه به هم متصل میشوند. جوشکاری اصطکاکی به دو نوع جوشکاری اصطکاکی لحظهای و جوشکاری اصطکاکی مداوم گروه بندی می گردد.
جوشکاری با امواج صوتی
در این شیوه از امواج فراصوت برای اتصال دو قطعه استفاده میشود و انرژی لازم جوشکاری از انرژی مکانیکی تامین میگردد. این انرژی به واسطه ارتعاشات نوکهای جوشکاری و ساخت امواج صوتی در سطح جوش، پیوند فلزی به وجود میآورد.
برای جوشکاری سیمهای مسی و آلومینیومی و فویلها از جوشکاری با امواج صوتی استفاده میگردد. برای اجرای این شیوه نیازی به آماده سازی سطح نیست و به راحتی می توان فلزات مختلفی که نقطه ذوب آنها گوناگون میباشد را به یکدیگر اتصال داد.
جوشکاری انفجاری
این نوع جوشکاری بهترین شیوه اتصال مواد غیر هم جنس به حساب میآید. طبق مطالعاتی که بر روی جوشـکاری انفجـاری تیتانیـوم بـا مواد غیـر هم جنس انجام شده، مهمترین شرط مورد نیاز برای اتصال موفق سود مندی از انعطاف پذیری مطلوب میباشد تا از شکستن قطعات و یا تغیییر شکل آنها حین جوشکاری پرهیز شود.