عناوین اصلی این مطلب
گود بردار
برای اینکه فوندانسیون ساختمان اجرا شود ابتدا باید گود برداری انجام گیرد در بسیاری از موارد گود برداری بنا ما بین دو ساختمان همسایه قرار می گیرد و عمق گود برداری نیز متفاوت می باشد. هر قدر که از سطح زمین به سمت عمق زمین بیشتر گود برداری می شود خاک سست تر می شود و برای سازه های اطراف خطرناک تر می گردد و ممکن است با بی دقتی در گود برداری موجب فرو ریختن و تخریب بنای همسایه های مجاور شود.
در بسیاری از موارد برای حفظ و محکم کاری ساختمان های مجاور باید از سازه نگهبان استفاده نمود به طوری که سازه های نگهبان نقش نگهداری و استحکام سازه ی مجاور را دارند. اما سازه نگهبان به تنهایی برای مهار سازه مجاور کافی نیست چون به هنگام زلزله اگر خاک سست باشد از زیر سازه فرو می ریزد و سازه نگهبان نیز به تنهایی قادر نیست وزن ساختمان را تحمل کند در نتیجه ساختمان مجاور تخریب می گردد و جان ساکنین ساختمان نیز به خطر می افتد. بنا بر این در کنار سازه نگهبان از باد بند و شات کریت استفاده می گردد که در ذیل به نحوه اجرای شات کریت می پردازیم.
اجرای شات کریت گود برداری
برای اجرای شات کریت در گود برداری مصالح زیر را نیاز داریم
- ماسه مخصوص شاتکریت : ماسه صفر چهار مخصوص شاتکریت که به صورت خاکی می باشد.
- سیمان : نوع سیمان متفاوت است ولی اغلب از سیمان تیپ دو استفاده می گردد.
- آب : برای اختلاط ماسه و سیمان استفاده می گردد.
- مش شبکه ای : با استفاده از میلگرد مش های شبکه ای ساخته می شود که به صورت مجموعه ای شبکه های ده در ده سانتی متر هستند گه نقش نگه دارنده و مسلح کننده بتن را بر عهده دارند.
- میخ نگهدارنده مش : میخ های مخصوص و بلند که داخل خاک کوبیده می شوند و شبکه ها نگه می دارند که از میل گرد هم می توان استفاده نمود.
- سیم آرماتور بندی : سیم مفتول مخصوص آرماتور بندی که شبکه ها را به یک دیگر و همچنین میخ های نگهدارنده مش متصل می نماید.
ابزار مورد نیاز برای اجرای شاتکریت گود برداری
برای اجرای شاتکریت در گود برداری به ابزار ذیل نیاز است
- فرز یا قیچی میلگرد بر : برای برش میلگرد به عنوان میخ نگهدارنده از سنگ فرز یا قیچی میلگرد بری استفاده می کنیم.
- چکش : برای کوبیدن میخ ها به سطح خاکی از آن استفاده می شود.
- گاز انبر : برای بستن سیم های آرماتور از گاز انبر استفاده می شود.
- بیل و تخته و زیر پایی و بشگه و سطل آب : ابزاری هستند که به عنوان مکمل دستگاه شات کریت در اجرا مورد استفاده قرار می گیرند.
- دستگاه شاتکریت : این دستگاه ها در کشور ایران تولید می شوند و نحوه عملکرد آن ها به گونه ی زیر می باشد.
دستگاه های شاتکریت از چند جز تشکیل شده اند در ابتدا باید بگوییم که برای استفاده از این دستگاه ها باید برق سه فاز داشته باشیم بنابراین این دستگاه دارای سه موتور الکتریکی می باشد که شامل یک موتور سه فاز و دو موتور تک فاز است. در دستگاه های شاتکریت از یک موتور تک فاز برای تولید باد ˓ از موتور تک فاز دیگر برای میکس کردن متریال و از موتور سه فاز برای هدایت متریال شاتکریت به داخل شیلنگ های شات استفاده می شود.
نحوه اجرای شات کریت گود برداری
در ابتدا با استفاده از میلگرد های خورد شده و مش های شبکه ای و سیم آرماتور بندی باید مش بندی انجام گیرد به این صورت که دهانه های مش بندی را اندازه گیری کرده سپس با توجه به اندازه های مش های شبکه میزان استفاده از این مش ها مشخص می گردد سپس با استفاده از میخ ها شبکه را به دبوار متصل کرده و سپس با سیم های آرماتور بندی آن ها را محکم می نماییم. بعد از مرحله مش بندی در شات کریت گود برداری نوبت به مرحله پاشش یا شاتکریت می شود که در زیر توصیح می دهیم.
اپراطور ملات ساز دستگاه شات کریت ابتدا با استفاده از میکسر دستگاه آب و سیمان و ماسه مخصوص شات کریت را مخلوط می کند و سپس ملات ساخته شده توسط ماردون هدایت دستگاه شاتکریت به داخل شیلنگ مخوص شات هدایت می شود و سپس با فشار باد ترکیب می گردد و با فشار زیاد به سطح خاکی توسط اپراطور شات پاشش می شود.
در ابتدا باید یک پاس حدود چهار سانتی متری روی سطح خاکی شات شود و پس از خشک شدن پاس دوم نیز شاتکریت می شود به طوری که روی مش حدود دو الی سه سانتیمتر پوشش داده شود اگر روی مش پوشش داده نشود باید این عملیات در پاس سوم انجام میگیرد و روی مش های شبکه ای به طور کامل شاتکریت میشود و به این ترتیب یک بتن با عیار حدود چهارصد روی سطح خاکی را می پوشاند و امنیت جانی و مالی ساختمان مجاور نیز حفظ می گردد.